Terug Gemeenteraad

ma 12/06/2023 - 20:15 *

  • Punt 1 tot en met punt 21 werd hem meegedeeld door het college van burgemeester en schepenen.

    Punt 22 en 23 werd hem meegedeeld door raadslid Ann Depoortere (Groen).

    Punt 24 werd hem meegedeeld door raadslid Femke Deroo (Groen).

    OPENBARE ZITTING

    1. Jaarrekening 2022. Goedkeuring. Vaststelling.
    2. Organisatiebeheersing Lokaal bestuur Aalter. Rapportering 2022. Vaststelling.
    3. Autonoom Gemeentebedrijf Aalter. Definitieve aflossingstabel inzake renteloze lening 2022. Goedkeuring.
    4. Autonoom Gemeentebedrijf Aalter. Prijssubsidiereglement. Aanpassing. Goedkeuring.
    5. Gemeentelijke vakantie-initiatieven. Huishoudelijk Reglement. Aanpassing. Goedkeuring.
    6. Administratieve prestaties verricht via het Vastgoedinformatieplatform. Retributiereglement. Goedkeuring.
    7. Benelux Tour. Golazo. Samenwerkingsovereenkomst edities 2023, 2024 en 2025. Nominatieve subsidie 2023. Goedkeuring
    8. Bibliotheek. Schenking boeken. Aanvaarding. Goedkeuring.
    9. Rechtspositieregeling gemeentepersoneel. Wijziging. Goedkeuring.
    10. Arbeidsreglement gemeentepersoneel. Wijziging. Goedkeuring.
    11. Politie. Vacant verklaren van een dringende externe aanwerving van een consulent sociale politie. Goedkeuring.
    12. Politie. Selectieprocedure consulent sociale politie. Goedkeuring.
    13. Politiereglement op de toegankelijkheid van de Kraenepoel. Opheffing. Goedkeuring.
    14. Afwerken en inrichten van de verdiepingen van de pastorij in Lotenhulle. Prijsvraag (lastvoorwaarden, raming en gunningswijze). Goedkeuring.
    15. Verkaveling Oostmolen II. Wegenistracé en rooilijnplan. Goedkeuring.
    16. Natuurinrichtingsproject Kraenepoel. Overeenkomst peilbeheer. Goedkeuring.
    17. Projectoproep Gemeente zonder Gemeentehuis. Projectvoorstel Slimme raadpleegomgeving in de broekzak van de burger. Addendum samenwerkingsovereenkomsten. Bestek en raming. Goedkeuring.
    18. Plan Samenleven. Samenwerkingsovereenkomst. Goedkeuring.
    19. Interlokale Vereniging Burensportdienst Leiestreek. Jaarrekening 2022. Goedkeuring.
    20. Cipal dv. Algemene vergadering 22 juni 2023. Vaststelling mandaat. Goedkeuring.
    21. Farys ov. Algemene jaarvergadering 16 juni 2023. Vaststelling mandaat. Goedkeuring.
    BIJKOMENDE PUNTEN

        22. Verenigingen krijgen de ruimte om activiteiten aan te kondigen in de gemeentelijke infokrant Totaalter.
        23. Aalter wijst de weg naar de Korte keten.
        24. Pijnpunten deelkernen aanpakken. Deelkern Knesselare.

    VRAGEN EN ANTWOORDEN


Openbare zitting

  • De gemeenteraad dient zich jaarlijks voor 30 juni uit te spreken over de jaarrekening. De jaarrekening geeft de realisatie van de beleidsdoelstellingen weer en bepaalt hoeveel middelen hieraan werden gespendeerd. De financiële toestand bevat een vergelijking van het gebudgetteerde resultaat op kasbasis ('toestandsevenwicht') en de gebudgetteerde autofinancieringsmarge ('structureel evenwicht').

    De jaarrekening bestaat uit de beleidsevaluatie, een financiële nota en een toelichting.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de jaarrekening 2022 vast te stellen.

  • Conform artikel 219 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 rapporteert de algemeen directeur jaarlijks aan het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en het vast bureau over de organisatiebeheersing.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de rapportering Organisatiebeheersing 2022 van het lokaal bestuur Aalter vast te stellen.  

  • De gemeenteraad keurde op 20 december 2021 de leningsovereenkomst goed tussen de gemeente Aalter en het Autonoom Gemeentebedrijf Aalter voor de transactiekredieten van het investeringsproject 2022. Deze overeenkomst werd aangepast naar aanleiding van de meerjarenplanaanpassing en goedgekeurd door de gemeenteraad op 10 oktober 2022. In navolging van de goedkeuring van de jaarrekening 2022 is de definitieve aflossingstabel gekend voor de investeringen van dat jaar.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de definitieve aflossingstabel van de renteloze lening inzake de investeringen van 2022 goed te keuren.

  • Uit zijn statuten moet blijken dat het autonoom gemeentebedrijf een winstoogmerk heeft. Dit mag niet enkel theoretisch zijn. Het bedrijf moet ook kunnen aantonen dat er in de praktijk effectief winst kan gerealiseerd worden. Omdat de inkomsten van het Autonoom Gemeentebedrijf Aalter niet hoog genoeg zijn om winst te maken, werd een prijssubsidiereglement, als bijlage bij de beheersovereenkomst, goedgekeurd.

    Dit reglement bepaalt dat het gemeentebestuur een prijssubsidie toekent aan het Autonoom Gemeentebedrijf Aalter bestaande uit de prijs die de bezoeker van het Sportpark AC indoor betaalt, vermenigvuldigd met een bepaalde factor. Deze factor ligt vast in het prijssubsidiereglement. Uit analyse blijkt nu dat deze factor moet gewijzigd worden.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het aangepaste prijssubsidiereglement goed te keuren.

  • De wijze van inschrijven voor de speelpleinwerking werd tijdens corona gewijzigd. Zo moest er op voorhand ingeschreven worden en kon er enkel ingeschreven worden voor volledige dagen. Omdat deze maatregelen positief geëvalueerd werden door de organisatie, de kinderen en hun ouders zijn deze nog steeds van toepassing. Echter is het huishoudelijk reglement nog niet aangepast en dit zorgt voor misverstanden bij ouders.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de aanpassing van het reglement 'gemeentelijke vakantie-initiatieven' goed te keuren.

  • Het gemeentebestuur wenst zich vanaf 13 juni 2023 aan te sluiten bij het Vastgoedinformatieplatform (VIP). Het VIP is een elektronisch informatiesysteem voor de ontsluiting, samenvoeging en veilige gegevensdeling van vastgoedinformatie en vastgoeddossiers aangevraagd door notarissen en vastgoedmakelaars. De te betalen retributie van 100 euro per kadastraal perceel en de modaliteiten tot aanvraag worden vastgelegd in een nieuw retributiereglement op administratieve prestaties verricht via het Vastgoedinformatieplatform.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het 'retributiereglement op administratieve prestaties verricht via het Vastgoedinformatieplatform' goed te keuren.

  • Op vrijdag 25 augustus 2023 plant Golazo de 3de etappe van de Benelux Tour met een 'rit in lijn' tussen Aalter en Geraardsbergen. Ook in 2024 en 2025 gaan de edities van dit wielerevenement door op grondgebied van Aalter.

    Voor de organisatie van dit evenement is een ontwerp van samenwerkingsovereenkomst voor de periode 2023 – 2025 opgemaakt. Het lokaal bestuur stelt aan Golazo financiële middelen ter beschikking via een nominatieve subsidie.

    Voor de organisatie van dit evenement wordt een draaiboek opgemaakt waarin de verdeling van de coördinatie en logistieke lasten tussen Golazo en het gemeentebestuur is opgenomen.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het ontwerp van de samenwerkingsovereenkomst met Golazo en de nominatieve subsidie voor de editie van 2023 goed te keuren.

  • Een burger schenkt zelfgeschreven boeken over de geschiedenis en cultuur van Aalter aan de bibliotheek. Deze schenking bestaat uit verschillende digitale boeken. 

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de schenking van de boeken te aanvaarden. 

  • Door de wet van 30 oktober 2022 is de werknemer er driemaal per kalenderjaar niet toe gehouden een geneeskundig getuigschrift voor te leggen voor de eerste dag van een arbeidsongeschiktheid. Hierdoor moeten de bepalingen in de rechtspositieregeling aangepast worden. Daarnaast wordt ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om de IFIC-salarisschaal die vanaf 2023 van toepassing is naar aanleiding van de nieuwe functieclassificatie voor het personeel van de zorgvoorzieningen, toe te voegen als bijlage bij de rechtspositieregeling en om de aanwervings- en bevorderingsvoorwaarden soepeler te maken door rijbewijs B als algemene voorwaarde te schrappen.  

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de wijziging van de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel goed te keuren. 

  • Door de wet van 30 oktober 2022 is de werknemer er driemaal per kalenderjaar niet toe gehouden een geneeskundig getuigschrift voor te leggen voor de eerste dag van een arbeidsongeschiktheid. Hierdoor moeten de bepalingen in het arbeidsreglement aangepast worden. 

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de wijziging van het arbeidsreglement goed te keuren. 

  • Momenteel is er geen concrete invulling in de sociale cel van de politiezone Aalter. In het licht van de komende fusie met de politiezone Maldegem per 1 januari 2024, wordt voorgesteld om over te gaan tot een dringende externe aanwerving van een consulent sociale politie.

    De betrekking zal in een latere fase vacant verklaard worden via de gebruikelijke mobiliteitscyclus.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de vacantverklaring van een dringende externe aanwerving goed te keuren.

  • Voor de organisatie van de selectie betreffende de dringende externe aanwerving van een consulent sociale politie dient een plaatselijke selectiecommissie samengesteld te worden. 

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de samenstelling van de plaatselijke selectiecommissie goed te keuren.

  • Momenteel zijn er twee reglementen van toepassing op het natuurdomein Kraenepoel: enerzijds het politiereglement op de toegankelijkheid van de Kraenepoel zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van het prefusiebestuur Aalter op 15 december 2014 en anderzijds de toegankelijkheidsregeling voor het natuurdomein Kraenepoel - Markette, gelegen op het grondgebied van de gemeente Aalter, zoals goedgekeurd door het Agentschap Natuur en Bos op 15 maart 2023.

    Deze twee reglementen bevatten gelijkaardige bepalingen wat betreft de toegangsuren, de toegelaten weggebruikers, de ontoegankelijkheid van de poelen enzovoort. De specifieke bepalingen omtrent het schaatsen werden vanuit het politiereglement overgenomen in het toegankelijkheidsreglement.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het politiereglement op de toegankelijkheid van de Kraenepoel op te heffen.

  • Bij de renovatie van de pastorij  in 2018 werd enkel het gelijkvloers volledig afgewerkt en in gebruik genomen als buitenschoolse kinderopvang, de eerste en tweede verdieping werden toen casco afgeleverd.

    BoDe Architecten, die de renovatieopdracht in 2018 begeleidden, stonden ook voor deze opdracht in voor ontwerp en verdere uitwerking.

    Beide verdiepingen zullen als multifunctionele ruimtes worden afgewerkt, de eerste verdieping zal prioritair als repetitieruimte met bergplaats voor de lokale muziekvereniging worden ingezet.

    Binnen het uitvoeringsdossier onderscheiden we 3 loten (percelen):

    • Lot 1 architectuur
    • Lot 2 elektriciteit
    • Lot 3 HVAC

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de prijsvraag goed te keuren:

    • de administratieve bepalingen en het technisch bestek, voor de opdracht Afwerken en inrichten van de verdiepingen van de pastorij in Lotenhulle goed te keuren,
    • de lastvoorwaarden vast te stellen zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten,
    • de raming van 303.910,22 euro excl. btw voor uitvoering van werken goed te keuren en deze opdracht te gunnen bij wijze van vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
  • De Deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen verleende in 2018 de toelating voor de ontwikkeling van het woonuitbreidingsgebied aan de Oostmolenstraat in Aalter, aansluitend op de verkaveling Raasakker/Ten Bosse. Op 3 april 2023 werd een verkavelingsaanvraag met nieuwe wegenis ingediend voor 178 kavels open, halfopen en gesloten bebouwing en 8 kavels voor meergezinswoning (151 woonentiteiten).

    De nieuwe wegenis is voldoende breed en wordt aangelegd in kwaliteitsvolle materialen waardoor een vlotte ontsluiting van het gebied mogelijk wordt. Binnen de verkaveling wordt ook aandacht besteed aan de aanleg van diverse groenzones. 

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek en het rooilijnplan en het grondplan afstand van wegen goed te keuren. 

  • Door de Vlaamse regering werd een natuurinrichtingsproject Kraenepoel ingesteld. Het projectgebied behoort tot het Europees netwerk van natuurgebieden waar extra inspanningen worden gedaan om bijzondere natuurwaarden te beschermen en te versterken in functie van de biodiversiteit. Het peilbeheer van de Kraenepoel is cruciaal voor de realisatie van deze doelstelling. Een overeenkomst peilbeheer Kraenepoel werd op 7 maart 2023  in het comité Kraenepoel voorgelegd. Deze overeenkomst legt het verder beheer en afspraken tussen de verschillende partijen vast. 

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de overeenkomst peilbeheer Kraenepoel goed te keuren. 

  • De projectoproep "Gemeente zonder gemeentehuis" kadert in het relanceplan Vlaamse Veerkracht; een ambitieus investeringsplan van de Vlaamse Regering om het economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de zware impact van COVID-19. Het relanceplan is onderverdeeld in 7 speerpunten, 35 clusters en 180 projecten. Digitale transformatie is één van de zeven prioriteiten in het Vlaamse relanceplan.

    Om digitale transformatie bij lokale besturen te versnellen, richt de Vlaamse Regering de subsidieoproepen ‘Gemeente zonder Gemeentehuis’ in. Een projectsubsidie Gemeente zonder Gemeentehuis houdt in dat 80% van de totale kosten voor digitale transformatie gesubsidieerd wordt door Vlaamse relancemiddelen. In het kader van Gemeente zonder Gemeentehuis projectoproep 6 – specifiek gericht op grootschalige transformaties – werd door het lokaal bestuur het projectvoorstel ‘Slimme raadpleegomgeving in de broekzak van de burger’ uitgewerkt. 

    De Vlaamse regering keurde dit projectvoorstel goed. Gemeente zonder Gemeentehuis biedt de opportuniteit om deze grootschalige transformatie op vlak van beleidsnabijheid voor de burger en gelinkt notuleren voor de lokale besturen te realiseren met een projectsubsidie van 80%. De lokale besturen die het projectvoorstel indienen, nemen een voortrekkersrol op en zetten de toon op vlak van gelinkt notuleren en open data voor de komende jaren.

    Een van de besturen die in de voorbereidende fase betrokken was, heeft kort voor de indiening beslist om toch niet deel te nemen. Gezien al 12 andere besturen hun deelname hadden bevestigd, heeft dit geen financiële impact maar dient de samenwerkingsovereenkomst wel aangepast te worden.

    Voor de uitvoering van deze opdracht werd een bestek opgesteld. 

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het addendum aan de samenwerkingsovereenkomsten met de andere deelnemende besturen aan projectvoorstel en het bestek goed te keuren. 

  • Plan Samenleven is een initiatief van de Vlaamse overheid waarmee zij lokale besturen willen ondersteunen om diversiteit te bevorderen. Het plan is opgebouwd uit 7 doelstellingen met 24 acties die door de lokale besturen zelf inhoudelijk kunnen worden ingevuld. Enkel steden en gemeenten in het Vlaams Gewest met meer dan 7.500 inwoners van niet EU-15 herkomst kunnen intekenen op Plan Samenleven. Omdat maar weinig van de steden en gemeenten in de referentieregio dit aantal behalen werd gekozen voor het gezamenlijk indienen van een dossier. Het lokaal bestuur Eeklo treedt hier op als subsidiehouder. 

    Het lokaal bestuur van Aalter zet in op actie 15 'brugfiguren onderwijs - welzijnsorganisaties'. 

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de samenwerkingsovereenkomst Plan Samenleven goed te keuren. 

  • De geboekte ontvangsten en uitgaven enerzijds en de kosten en opbrengsten anderzijds van de jaarrekening 2022 van de Interlokale Vereniging Burensportdienst Leiestreek werden door de passende verantwoordingsstukken gestaafd. 

    Het bestaand tegoed van de Interlokale Vereniging Burensportdienst Leiestreek bedraagt 25.201,55 euro. 

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de jaarrekening 2022 van de Interlokale Vereniging Burensportdienst Leiestreek goed te keuren.

  • De algemene vergadering van Cipal dv vindt plaats op 22 juni 2023. Er werd een voorstel van agenda bezorgd.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om:

    • de punten op de agenda goed te keuren
    • de vertegenwoordiger en plaatsvervanger te mandateren voor de algemene vergadering van 22 juni 2023.
  • De algemene jaarvergadering van Farys ov vindt plaats op 16 juni 2023. Er werd een voorstel van agenda bezorgd.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om:

    • de punten op de agenda goed te keuren
    • de vertegenwoordiger en plaatsvervanger te mandateren voor de algemene jaarvergadering op 16 juni 2023.

Bijkomende punten

  • Er werd een voorstel ingediend om alle verenigingen ruimte te geven om hun activiteiten aan te kondigen in de gemeentelijke infokrant TotAalter.

  • Er werd een voorstel ingediend om alle producenten van lokale producten een plaats te geven op een forum op de gemeentelijke informatiekanalen met vermelding van naam, adres en product. Zo kan de burger gemakkelijk de lokale producten zoeken en vinden.

  • Uit een omvraag in Knesselare kwamen een aantal bezorgdheden uit de bus: verkeersveiligheid, het behoud van de pastorijtuin, de dienstverlening in Knesselare en de verkoop van gemeentelijke gebouwen kwamen het vaakst aan bod.

    De gemeente Aalter neemt maatregelen, zoals een zone 30 in het centrum van Knesselare. Dit vindt Groen echter onvoldoende. Daarnaast liggen er ook plannen op tafel die de leefbaarheid van Knesselare niet bevorderen (parkings creëren in het centrum en daardoor extra verkeer aantrekken, extra betonneren i.p.v. ontharden …).

    Groen stelt dan ook de volgende acties voor:

    •      Een volledig doordachte herinrichting van het centrum. Daarvoor zijn de volgende maatregelen nodig:
      • Zwaar doorgaand verkeer uit het centrum van Knesselare weren. Een zone 30 invoeren is een goede zaak, maar als daar nog steeds zware vrachtwagens doordenderen, draagt dit weinig bij tot een hogere verkeersveiligheid. Een herinrichting van de weg, met asverschuivingen en versmallingen moet worden doorgevoerd. Daarnaast moet de geplande trajectcontrole met ANPR-camera’s er versneld komen om ervoor te zorgen dat zwaar doorgaand verkeer niet meer door Knesselare centrum kan komen. Er wordt blijvend afgestemd met de omliggende gemeenten en het Vlaams gewest om ervoor te zorgen dat de problemen zich niet verplaatsen, maar worden opgelost.
      • Het centrum groen en aangenaam om te vertoeven maken. Van de pastorijtuin een parking maken is een ad hoc maatregel die een aangenaam centrum niet ten goede komt. Vele inwoners van Knesselare zijn daar dan ook tegen. Zorg in de plaats voor een doordacht parkeerbeleid, met ruimte voor parkeerplaatsen voor mindervaliden, maar ook met zuurstof voor de dorpskern. Behoud de pastorijtuin en maak deze toegankelijk voor iedereen. Daarnaast wordt de Cogétamasite onthard en toegevoegd aan het bestaande park.
    • Een vlot toegankelijke dienstverlening voor iedereen:

    De fusie zorgde ervoor dat heel wat publieke functies naar Aalter centrum verhuisden. De dienstverlening in Knesselare werd ingeperkt. Voor mensen die mobiel en digitaal geletterd  zijn, is dat misschien niet zo’n groot probleem. Maar voor oudere mensen bijvoorbeeld werkt dit niet, zij worden nog te vaak vergeten in het digitale verhaal en moeten voor  dienstverlening - zonder afspraak - terechtkunnen in de eigen dorpskern. Punt 2 in het prioritair actieplan van de meerjarenplanning stelt dat  Aalter investeert in een centraal toegankelijke dienstverlening, met als doel de burger maximaal te kunnen helpen. Wij stellen in vraag hoe klantvriendelijk het is als mensen enkel in Aalter centrum terecht kunnen.

    • Stoppen met de uitverkoop van gemeentelijke gebouwen:

    Veel inwoners vinden het jammer dat zoveel gemeentelijke gebouwen niet in eigen beheer worden gehouden. Er is nood aan ruimtes die inwoners kunnen gebruiken om bijvoorbeeld tegen een democratische prijs een feest te organiseren. Ook verenigingen kunnen in steeds minder gemeentelijke zalen terecht. Daarom stellen we voor dat de nieuwe feestzaal ook gebruikt kan worden voor het organiseren van privéfeestjes door inwoners, zoals dat voor de fusie ook het geval was in Knesselare. Aangezien dit wel kan voor bedrijven, moet dit ook kunnen voor particulieren. De verdere uitverkoop van gemeentelijke gebouwen in het centrum van Knesselare stopt. Ze worden ingezet om sociale en betaalbare woonprojecten te realiseren.

Vragen en antwoorden


Publicaties

Besluitenlijst
Notulen