Terug Gemeenteraad

di 12/07/2022 - 20:00 Auditorium

  • Punt 1 tot en met 23 werd hem bezorgd door het college van burgemeester en schepenen.

    OPENBARE ZITTING

    1. Coronavirus. Maatregelen. Rapportering. Goedkeuring.
    2. Lijst nominatieve subsidies 2022/1. Goedkeuring.
    3. Politie. Vacant verklaren van één betrekking calog ICT-consulent niveau B bij hoogdringendheid. Goedkeuring.
    4. Politie. Selectieprocedure calog ICT-consulent niveau B. Samenstelling selectiecommissie. Goedkeuring.
    5. Gemeentelijke administratieve sancties. Protocolakkoorden verkeer en niet-verkeer. Goedkeuring.
    6. RUP Ursel Dorp. Voorlopige vaststelling. Goedkeuring.
    7. Cabines Lostraat 4+ en Stationsstraat 250+. Stopzetting verkoopdossier en aanvaarding schenking. Goedkeuring.
    8. Hoogspanningscabine Veldstraat. Vestigen erfpachtrecht en erfdienstbaarheid. Authentieke akte. Goedkeuring.
    9. Vzw Parkresidentie. Overeenkomst omtrent de verkoop van de eigendom en uitbating van de assistentieflats. Goedkeuring.
    10. Reinaertsite Onderdale Ursel. Aankoop tegen schattingsprijs. Goedkeuring.
    11. Veiligheidssite. Markraadpleging. Voorwaarden. Goedkeuring.
    12. Technisch beheerscontract met totale waarborg - patrimonium. Prijsvraag (lastvoorwaarden, raming en gunningswijze). Goedkeuring.
    13. Sportsite Bellem. Aangepaste projectinhoud. Principiële goedkeuring.
    14. Studieopdracht 'Realisatie van jeugd- en sportinfrastructuur – Aalter, Bellem'. Gunning. Collegebeslissing. Bekrachtiging.
    15. Rioleringsproject Schapersbosstraat, Zandekensstraat, Donkerstraat, Keistraat, Knokkebaan. Ontwerp- en aanbestedingsdossier. Raming. Gunningswijze. Goedkeuring.
    16. Voormalige kloosterdomein Knesselare. Sloop huidig gebouw, ontwerp en bouw van multifunctioneel centrum. Aangepaste raming. Goedkeuring.
    17. Oostmoen-Veer. Bouw fiets- en voetgangersbrug. Intentieovereenkomst. Goedkeuring.
    18. Wederzijds engagement tussen de penhouders rond de vaccinatiestrategie in het Meetjesland. Verlenging samenwerking. Goedkeuring.
    19. IGS wonen Aalter-Eeklo-Lievegem. Subsidie. Wijziging. Goedkeuring.
    20. Woonmaatschappij. Adviesvraag werkingsgebied Gent-Zuid. Goedkeuring
    21. Audio. Jaarrekening 2021. Advies.
    22. Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. Verslagen. Rapportering.

    BESLOTEN ZITTING

          23. Politie. Aanvraag pensioen. Goedkeuring.  

Openbare zitting

  • In het kader van de beperking van de verspreiding van het coronavirus werden een aantal maatregelen genomen. Dit heeft gevolgen enerzijds voor de dienstverlening aangeboden aan de burgers, anderzijds voor de interne organisatie van het bestuur. De genomen maatregelen worden gerapporteerd aan de gemeenteraad.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de rapportering goed te keuren en waar nodig de beslissingen te bekrachtigen. 

  • De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de subsidiereglementen en het toekennen van de nominatieve subsidies. De lijst van de nominatieve subsidies vormt geen onderdeel meer van de aanpassing van het meerjarenplan 2020 - 2025, maar wordt goedgekeurd in een afzonderlijk besluit.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de lijst van nominatieve subsidies 2022/1 goed te keuren.

  • Om de dagelijkse werking van de dienst ICT te kunnen garanderen, wordt voorgesteld de betrekking van 1 calog niveau B, ICT-consulent bij hoogdringend vacant te verklaren. Het betreft een contract met een duurtijd van 12 maanden en wordt gesloten in afwachting van een statutaire invulling van de functie via mobiliteit.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de vacantverklaring bij hoogdringendheid goed te keuren.

  • Voor de organisatie van de selectie betreffende de aanwerving van één calog ICT consulent niveau B dient een plaatselijke selectiecommissie samengesteld te worden.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de samenstelling van de plaatselijke selectiecommissie goed te keuren.

  • De procureur des Konings vertaalt de beleidsprioriteiten van het openbaar ministerie omtrent de gemeentelijke administratieve sancties in protocolakkoorden.

    Het lokaal bestuur ondertekende op 7 juli 2019 reeds twee protocolakkoorden. In februari 2022 werden deze protocolakkoorden herzien door de procureur des Konings van Oost-Vlaanderen. 

    Aangezien enkel GAS 1-2-3 is opgenomen in het GAS-reglement, is het protocolakkoord inbreuken op het strafwetboek (niet-verkeer) (GAS 2 en 3) van toepassing.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het herziene protocolakkoord niet-verkeer goed te keuren.

  • Voor de woonkern Ursel zijn er naast de algemene (Vlaamse) bouwvoorschriften geen specifieke bouwvoorschriften. Voor de andere deelkernen heeft het gemeentebestuur reeds specifieke voorschriften uitgewerkt.  Dergelijke voorschriften worden op maat van de kern gedefinieerd in een Ruimtelijke Uitvoeringsplan (RUP) en bieden een kader voor het beoordelen van de omgevingsvergunningsaanvragen.  

    Op die manier kan het gemeentebestuur – ook in Ursel - sturend optreden en een gepast antwoord bieden op de vragen tot verdichting en vernieuwing van de gebouwen.  Daarnaast worden in het RUP uitspraken gedaan over enkele specifieke bepalende zones voor de kern van Ursel, meer bepaald de site Urseldorp, een bedrijfssite en de verkeersas Eekloseweg.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het RUP Ursel Dorp voorlopig vast te stellen.

  • In het kader van het 100-jarig bestaan van het elektriciteitsnet, wordt er voorgesteld om de cabines Lostraat 4+ en Stationsstraat 250+ als erfgoedwaarde te behouden door de verouderde apparatuur zichtbaar te maken voor het publiek. Fluvius is bereid de cabines met apparatuur te schenken.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan het stopzetten van het verkoopdossier voor de Lostraat 4+ en de schenking van de twee cabines te aanvaarden.

  • Het prefusiebestuur Knesselare sloot in 2011 een erfpachtovereenkomst af voor het vestigen van een hoogspanningscabine in de Veldstraat in Knesselare.

    Tot op heden werd nog geen akte verleden voor het vestigen van deze erfpacht met bijhorende erfdienstbaarheid. Met de geplande verkoop van de site Veldstraat 53/55 – Hoogte 3, wordt deze situatie nu geregulariseerd. 

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan de authentieke akte.

  • Het gemeentebestuur heeft beslist om de assistentieflats Parkresidentie en het gebouw van de buitenschoolse kinderopvang en dagopvang in de Hemelrijkstraat te verkopen. De exploitatie van de assistentieflats gebeurt door de privaatrechtelijke vzw Parkresidentie die in dit kader beschikt over de erkenning voor het uitbaten van de assistentieflats en verschillende overeenkomsten heeft afgesloten.

    Het is aangewezen dat de eigendom en de uitbating van de assistentieflats op hetzelfde ogenblik verkocht kunnen worden. De vzw is akkoord gegaan dat het gemeentebestuur overgaat tot de verkoop van het handelsfonds van de vzw (gekoppeld aan de verkoop van het onroerend goed). Er is een overeenkomst opgemaakt die de modaliteiten van de verkoop bepaalt.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de overeenkomst omtrent de verkoop van de eigendom en uitbating van de assistentieflats van vzw de Parkresidentie goed te keuren.

  • De Kerkfabriek Sint-Medardus is de eigenaar van de Reinaertsite in Ursel. Deze voormalige parochiezaal met parking werd aan het gemeentebestuur te koop aangeboden en zal worden aangewend voor sociale en maatschappelijke doeleinden. 

    Het Agentschap Binnenlands Bestuur en het Bisdom gaven een gunstig advies om de koop en verkoop te laten doorgaan op basis van één schattingsverslag. De waardebepaling opgemaakt door de afdeling Vastgoedtransacties is bepalend voor de aan- en verkoop tussen partijen.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan de aankoop tegen schattingsprijs.

  • Het gemeentebestuur ontving een projectvoorstel voor de invulling van de Sint-Jozefsite en krijgt tegen bijzondere voorwaarden de kans om er onder andere een politie- en brandweergebouw te realiseren. De gemeenteraad ging principieel akkoord om het projectvoorstel verder te onderzoeken, het aanbod te toetsen via een marktbevragingsprocedure en om de Afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse overheid aan te stellen om de voorstellen te evalueren. 

    De Afdeling Vastgoedtransacties wenst in dit dossier geen advies te geven om haar onafhankelijkheid te bewaken. Bijgevolg wordt een ander voorstel gedaan om de marktconformiteit en het batig voordeel van het financieel voorstel te beoordelen. 

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om deze afwijking van het marktraadplegingsdocument goed te keuren. 

  • De huidige opdracht Technisch beheerscontract met totale waarborg - totaal patrimonium gegund aan de firma Veolia eindigt.

    Om blijvend over een goed onderhouden patrimonium te kunnen beschikken wordt best terug een nieuw totaalcontract gerealiseerd. Dit contract zal worden afgesloten voor een duur van 10 jaar.

    Het gemeentebestuur zal optreden in naam van het Autonoom Gemeentebedrijf en OCMW Aalter bij de gunning van de opdracht.

    In het kader van de nieuwe opdracht Technisch beheerscontract met totale waarborg - patrimonium werd een bestek opgesteld door een studiebureau.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd

    • het bestek met nr. 22d0123 - AMD132.18 voor de opdracht Technisch beheerscontract met totale waarborg - patrimonium, opgesteld door een studiebureau, goed te keuren;
    • de lastvoorwaarden vast te stellen zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten;
    • de raming van 4.784.980,00 euro excl. btw of 5.789.825,80 euro incl. 21% btw goed te keuren en deze opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
  • Het gemeentebestuur wenst de huidige sportsite van Bellem om te vormen tot een multifunctioneel sport- en speelpark. Daarbij zou op de sportsite naast nieuwe voetbalkleedkamers ook een jeugdaccommodatie gebouwd worden die de lokale jeugdvereniging zal huisvesten en zullen er laagdrempelige speel- en sportfaciliteiten aangelegd worden.

    In functie van een efficiënt ruimtegebruik, een optimale inplanting van alle faciliteiten voor zowel jeugd als sport en een duurzaam beheer van de volledige sportsite wordt daarom ook het vernieuwen van de cafetaria en de bijhorende kleedkamers en bergruimte voorgesteld. 

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om principieel akkoord te gaan met de aangepaste projectinhoud voor de sportsite in Bellem.

  • De gemeenteraad keurde op 20 december 2021 het document Project: Realisatie van jeugd- en sportinfrastructuur – Aalter, Bellem / Selectieleidraad studieopdracht - fase 1: selectie van de kandidaten (zoals ingediend door de externe projectleider Belfius Bank) goed. De raming van 192.985,00 euro excl. btw of 233.511,85 euro incl. 21% btw (40.526,85 euro btw) werd goedgekeurd en ook werd beslist deze studieopdracht te gunnen bij wijze van een mededingingsprocedure met onderhandeling.

    Op 13 juni 2022 keurde het college van burgemeester en schepenen de gunning van deze studieopdracht goed. De gunning overschreed de raming met meer dan 10%.

    Meeruitgaven die boven de 10% liggen en die volgens de oorspronkelijke raming niet werden voorzien in de wijze van gunnen en het vaststellen van de voorwaarden, dienen door de gemeenteraad te worden bekrachtigd.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de collegebeslissing van 13 juni 2022 te bekrachtigen.

  • Het Agentschap Wegen en Verkeer, de rioolbeheerder TMVW/Farys en het lokaal bestuur Aalter werken samen om langs een deel van de Knokkebaan, Schapersbosstraat, Zandekensstraat, Donkerstraat en Keistraat een gescheiden rioleringsstelsel aan te leggen. Dit wordt gecombineerd met de herinrichting en opfrissing van de wegen.

    Het ontwerp voorziet in de aanleg van openbare afvalwaterleidingen, de aanleg van (deels infiltrerende) regenwaterleidingen, de herbestemming van bestaande leidingen, het profileren van bestaande en nieuw aan te leggen buffer- en infiltratiegrachten en de heraanleg van de wegenis, bermen en opritten.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het ontwerp- en aanbestedingsdossier (plannen, bestek en meetstaat) en raming goed te keuren.

  • De gemeenteraad keurde op 13 september 2021 de selectievereisten, de raming en de plaatsingsprocedure goed van de opdracht Sloop huidig gebouw, ontwerp en bouw van multifunctioneel centrum op het voormalige kloosterdomein Knesselare, met name de mededingingsprocedure met onderhandeling.

    Op 15 juni 2022 keurde het college van burgemeester en schepenen het conformiteits- en beoordelingsverslag eerste offerte van 10 juni 2022 (opgesteld door Belfius Bank) goed en besliste dan ook over te gaan naar de onderhandelingsfase.

    De raming van deze opdracht werd nu aangepast aan de reeds ingediende ontwerpen en offertes.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de aangepaste raming goed te keuren.

  • Het gemeentebestuur en De Vlaamse Waterweg wensen samen een fiets- en voetgangersbrug te bouwen over het kanaal ter hoogte van Oostmolen-Veer.

    Voor deze samenwerking werd een intentieovereenkomst opgemaakt. De overeenkomst legt de afspraken en verbintenissen vast tussen beide partijen.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan de intentieovereenkomst.

  • De Vlaamse regering voorziet in de financiering van een flexibel op- en afschakelplan voor Covid19- vaccinatie drie verschillende enveloppes: de enveloppe infrastructuur, de enveloppe vaccinatieteams en de enveloppe deskundige volksgezondheid. Hiervoor werd telkens een penhoudende organisatie aangesteld.

    Tussen de verschillende penhouders wordt een wederzijds engagement vastgelegd voor de samenwerking rond de vaccinatiestrategie in het Meetjesland voor de periode van 1 mei 2022 tot en met 31 december 2022.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om deze samenwerking goed te keuren.

  • Met de Vlaamse subsidie voor IGS-projecten wonen wil de Vlaamse regering de gemeenten ondersteunen in hun regisseursrol en hen stimuleren om intergemeentelijk samen te werken met het oog op de realisatie van de drie Vlaamse beleidsprioriteiten voor het lokaal woonbeleid.

    Daartoe moeten de deelnemende gemeenten een aantal verplichte activiteiten uitvoeren (woonloket, opvolging procedures woonkwaliteit) en ten minste tweemaal per werkingsjaar een lokaal woonoverleg organiseren waarop een aantal thema’s besproken worden. Zij kunnen desgewenst ook een aantal aanvullende activiteiten uitvoeren. Bij de uitvoering van het project moeten de gemeenten voor elk van de drie Vlaamse beleidsprioriteiten voor het lokaal woonbeleid bijzondere aandacht besteden aan de meest woonbehoeftige gezinnen en alleenstaanden en aan transversale en bovenlokale thema's die raakpunten hebben met wonen. 

    Wonen-Vlaanderen deelde mee dat in de toekomst de conformiteitscontroles in kader van de aanvragen voor een huursubsidie voor SVK-woningen zal doorgeven aan de lokale besturen/ IGS-projecten. Daarnaast is het samenwerken met het Vredegerecht en de deurwaarder in het kader van de procedure gerechtelijke uithuiszetting sinds de vorige subsidieaanvraag een verplichting geworden.

    Wonen-Vlaanderen raadt aan om 2 extra aanvullende activiteiten op te nemen in het subsidiedossier.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de  collegebeslissing van 13 juni 2022 betreffende de subsidiewijziging IGS wonen Aalter-Eeklo-Lievegem te bekrachtigen.

  • In het traject naar het vormen van een eengemaakte woonmaatschappij voor het werkings­gebied tegen 1 januari 2023 vraagt de sociale huisvestingsmaatschappij Volkshaard een verlenging van hun erkenning als sociale huisvestingsmaatschappij tot 30 juni 2023 aan. Daartoe moet zij een aanvraag indienen bij het agentschap Wonen-Vlaanderen waarbij ze moet aantonen dat ze zich uiterlijk op 30 juni 2023 zal kunnen omvormen tot woonmaatschappij, mede ondersteund door een stappenplan en een advies van de lokale besturen uit het werkingsgebied.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om tegen uiterlijk 15 september 2022 een advies uit te brengen over het traject dat zij willen doorlopen om tegen uiterlijk 30 juni 2023 deel uit te maken van de woonmaatschappij die in het werkingsgebied zal worden gevormd. 

  • Het gemeentebestuur maakt deel uit van de welzijnsvereniging Audio en dient zich uit te spreken over de ingediende jaarrekening. De geboekte ontvangsten en uitgaven enerzijds en de kosten en opbrengsten anderzijds van de jaarrekening 2021 van Audio werden door de passende verantwoordingsstukken gestaafd. 

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de jaarrekening 2021 van Audio gunstig te adviseren.

  • Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de raden van bestuur van de dienstverlenende en opdrachthoudende verenigingen minstens tweemaal per jaar rapporteren aan de gemeenteraden van hun leden.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de rapportering van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden goed te keuren.

Mededeling

Vragen en antwoorden

Besloten zitting


Publicaties

Besluitenlijst
Notulen