Terug Gemeenteraad

ma 13/11/2023 - 20:00 *

  • Punt 1 tot en met 18 werden hem meegedeeld door het college van burgemeester en schepenen.

    Punt 19 werd hem meegedeeld door raadslid Liesbeth Jodts (Groen).

    Punt 20 werd hem meegedeeld door raadslid Peter Cornelis (Groen).

    OPENBARE ZITTING

    1. Lijst nominatieve subsidies 2023/2. Goedkeuring.
    2. Autonoom Gemeentebedrijf Aalter. Prijssubsidiereglement. Aanpassing. Goedkeuring.
    3. Saneringsbijdrage en vergoeding eigen waterwinners. Reglement. Aanpassing. Goedkeuring.
    4. Bibliotheek. Reglement. Wijziging. Goedkeuring.
    5. Bibliotheek. Retributiereglement. Wijziging. Goedkeuring.
    6. Algemeen nood- en interventieplan. Aanpassing. Goedkeuring.
    7. Padelinfrastructuur Aalter-centrum. Domeinconcessie met erfdienstbaarheid. Authentieke akte. Goedkeuring.
    8. Heirstraat 18. Verkoop tegen schattingsprijs voor sociale huisvesting. Authentieke akte.
    9. Site Boomgaardstraat 10. Online openbare verkoop. Aanvaarding bod. Goedkeuring.
    10. Wegenis en openbaar groen Raasakker – Ten Bosse. Kosteloze grondafstand. Authentieke akte. Goedkeuring.
    11. Projectoproep Gemeente zonder Gemeentehuis. Projectvoorstel Slimme raadpleegomgeving in de broekzak van de burger. Partnership overeenkomst Digitaal Vlaanderen. Goedkeuring.
    12. IGS Westlede. Buitengewone algemene vergadering van 12 december 2023. Vaststelling mandaat. Goedkeuring.
    13. TMVS dv. Buitengewone algemene vergadering 12 december 2023. Vaststelling mandaat. Goedkeuring.
    14. IVM ov. Buitengewone algemene vergadering 13 december 2023. Vaststelling mandaat. Goedkeuring.
    15. Imewo ov. Buitengewone algemene vergadering van 21 december 2023. Vaststelling mandaat. Goedkeuring.
    16. Veneco. Buitengewone algemene vergadering 14 december 2023. Vaststelling mandaat. Goedkeuring.
    17. Cipal dv. Algemene vergadering 14 december 2023. Vastelling mandaat. Goedkeuring.

    BIJKOMENDE PUNTEN

        19.Fietsoplaadpunten en fietsherstelzuilen op strategische plaatsen in Aalter. Goedkeuring.
        20.Pijnpunten deelkernen aanpakken. Deelkern Ursel. Goedkeuring.

    VRAGEN EN  ANTWOORDEN

    BESLOTEN ZITTING

         18. Politie. Aanvraag pensioen. Goedkeuring.

Openbare zitting

  • De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de subsidiereglementen en het toekennen van de nominatieve subsidies. De lijst van de nominatieve subsidies vormt geen onderdeel meer van de aanpassing van het meerjarenplan 2020 - 2025, maar wordt goedgekeurd in een afzonderlijk besluit.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de lijst van nominatieve subsidies 2023/2 goed te keuren.

  • Uit zijn statuten moet blijken dat het autonoom gemeentebedrijf een winstoogmerk heeft. Dit mag niet enkel theoretisch zijn. Het bedrijf moet ook kunnen aantonen dat er in de praktijk effectief winst kan gerealiseerd worden. Omdat de inkomsten van het autonoom gemeentebedrijf Aalter niet hoog genoeg zijn om winst te maken, werd een prijssubsidiereglement, als bijlage bij de beheersovereenkomst, goedgekeurd.

    Dit reglement bepaalt dat het gemeentebestuur een prijssubsidie toekent aan het autonoom gemeentebedrijf Aalter bestaande uit de prijs die de bezoeker van het Sportpark Aalter-centrum betaalt, vermenigvuldigd met een bepaalde factor. Deze factor ligt vast in het prijssubsidiereglement. Uit analyse blijkt nu dat deze factor moet gewijzigd worden.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het aangepaste prijssubsidiereglement goed te keuren.

  • Op de waterfactuur wordt niet alleen het water aangerekend dat wordt verbruikt, maar ook de inzameling, transport en de zuivering van het water na verbruik. Water saneren gebeurt op 2 niveaus, wat 2 soorten bijdrages impliceert: de gemeentelijke en de bovengemeentelijke bijdrage. De gemeentelijke bijdrage is bestemd voor het netwerk van rioolaansluitingen, riolen en grachten die zorgen voor de inzameling en het transport van water op gemeentelijk niveau.

    Op 21 november 2022 werd de gemeentelijke saneringsbijdrage voor 2023 vastgelegd op de maximale bijdrage zoals decretaal bepaald. Voor 2024 wordt opnieuw de maximale bijdrage voorgesteld. Dit exact tarief zal gekend zijn na publicatie van het programmadecreet begin 2024.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de aanpassing aan het reglement 'Saneringsbijdrage en vergoeding eigen waterwinners' goed te keuren.

  • Regiobib Meetjesland, een samenwerkingsverband tussen de bibliotheken van de lokale besturen Aalter, Lievegem, Eeklo, Assenede, Evergem, Sint-Laureins, Wachtebeke, Kaprijke en Zelzate, wil de samenwerking op een gestructureerde manier verder uitbreiden onder de vorm van een Groep 3A. Dit houdt in dat de deelnemende bibliotheken hetzelfde bibliotheekreglement hebben, dat leners automatisch lid zijn van alle Meetjeslandse bibliotheken, in elke bibliotheek kunnen betalen en materialen kunnen reserveren uit de collectie van alle Meetjeslandse bibliotheken.

    Ter voorbereiding van dit dossier werd een onderzoek verricht naar de mogelijke drempels die inwoners ervaren bij bibliotheekgebruik. De resultaten van het onderzoek en de gezamenlijke afspraken rond het uitlenen vereisen de goedkeuring van een nieuw bibliotheekreglement.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan het vernieuwde bibliotheekreglement.

  • Regiobib Meetjesland, een samenwerkingsverband tussen de bibliotheken van de lokale besturen Aalter, Lievegem, Eeklo, Assenede, Evergem, Sint-Laureins, Wachtebeke, Kaprijke en Zelzate, wil de samenwerking op een gestructureerde manier verder uitbreiden onder de vorm van een Groep 3A. Dit houdt in dat de deelnemende bibliotheken hetzelfde retributiereglement hebben, dat leners automatisch lid zijn van alle Meetjeslandse bibliotheken, in elke bibliotheek kunnen betalen en materialen kunnen reserveren uit de collectie van alle Meetjeslandse bibliotheken.

    Om deze samenwerking te realiseren dient een nieuw retributiereglement goedgekeurd te worden.  

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan het vernieuwde retributiereglement van de bibliotheek.

  • In uitvoering van de toepasselijke wet- en regelgeving betreffende de nood- en interventieplannen, is elke gemeente of stad in België verplicht een algemeen nood- en interventieplan (ANIP) op te maken.

    Het ANIP regelt het optreden van alle hulpverleningsdiensten in samenwerking met het lokaal bestuur en bevat de algemene richtlijnen én de nodige informatie om het beheer van een noodsituatie te verzekeren.

    Op 9 mei 2022 werd het algemeen nood- en interventieplan door de gemeenteraad goedgekeurd. Het plan werd geactualiseerd waardoor enkele aanpassingen zich opdringen.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het aangepast ANIP goed te keuren.

  • De gemeenteraad ging principieel akkoord met de online openbare verkoop van de site Boomgaardstraat 10.

    De site werd op een online vastgoedplatform gepubliceerd van 10 juli 2023 tot en met 4 september 2023 (inclusief tweede biedingsfase).

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met de aanvaarding van het hoogste bod.

  • De gemeenteraad ging akkoord met de onderhandse verkoop van de Heirstraat 18, tegen schattingsprijs, aan Dimensa Woonmaatschappij bv in het kader van sociale huisvesting. 

    In de akte werd een tijdelijk verder gebruik (kosteloos) van het gebouw door de verenigingen en het gemeentebestuur opgenomen en dit tot 31 december 2026 en mogelijks nadien nog verlengbaar.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan de authentieke akte voor de verkoop tegen schattingsprijs aan Dimensa Woonmaatschappij bv, in het kader van sociale huisvesting.

  • Het gemeentebestuur beoogt de ontwikkeling en exploitatie van padelinfrastructuur in het sportpark Aalter-centrum (Lindestraat) door middel van een domeinconcessie.

    Er werd een akte opgemaakt voor het vestigen van de domeinconcessie met een erfdienstbaarheidszone.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan het ontwerp van akte.

  • In de afgesloten verkavelingsovereenkomst van 15 mei 2023 werd er een grondafstand opgelegd aan de verkavelaar. 

    Hiervoor werd er een akte kosteloze grondafstand opgemaakt voor de overdracht van 13.194,13 m² grond wegenis en openbaar groen aan het gemeentebestuur.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan de authentieke akte.

  • De projectoproep "Gemeente zonder gemeentehuis" kadert in het relanceplan Vlaamse Veerkracht; een ambitieus investeringsplan van de Vlaamse Regering om het economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de zware impact van COVID-19. Het relanceplan is onderverdeeld in 7 speerpunten, 35 clusters en 180 projecten. Digitale transformatie is één van de zeven prioriteiten in het Vlaamse relanceplan.

    Om digitale transformatie bij lokale besturen te versnellen, richt de Vlaamse Regering de subsidieoproepen ‘Gemeente zonder Gemeentehuis’ in. Een projectsubsidie Gemeente zonder Gemeentehuis houdt in dat 80% van de totale kosten voor digitale transformatie gesubsidieerd wordt door Vlaamse relancemiddelen. In het kader van Gemeente zonder Gemeentehuis projectoproep 6 – specifiek gericht op grootschalige transformaties – werd door het lokaal bestuur het projectvoorstel ‘Slimme raadpleegomgeving in de broekzak van de burger’ uitgewerkt. 

    De Vlaamse Regering keurde dit projectvoorstel goed. Gemeente zonder Gemeentehuis biedt de opportuniteit om deze grootschalige transformatie op vlak van beleidsnabijheid voor de burger en gelinkt notuleren voor de lokale besturen te realiseren met een projectsubsidie van 80%. De lokale besturen die het projectvoorstel indienen, nemen een voortrekkersrol op en zetten de toon op vlak van gelinkt notuleren en open data voor de komende jaren.

    In het kader van dit project is een partnership overeenkomst opgemaakt met Digitaal Vlaanderen om de opzet en financiering van het OSLO traject te regelen. De betrokkenheid van het OSLO-team van de Vlaamse overheid zorgt ervoor dat er met datastandaarden gewerkt wordt waardoor meer samenhang, een betere begrijpbaarheid en vindbaarheid van informatie en dienstverlening mogelijk wordt.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het onderdeel van de ontwikkeling, vastgelegd in de samenwerkingsovereenkomst van Digitaal Vlaanderen, goed te keuren.

  • De buitengewone algemene vergadering van IGS Westlede vindt plaats op 12 december 2023. Er werd een voorstel van agenda bezorgd.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om:

    • de punten op de agenda goed te keuren
    • de vertegenwoordiger en plaatsvervanger te mandateren voor de buitengewone algemene vergadering op 12 december 2023.
  • De buitengewone algemene vergadering van TMVS vindt plaats op 12 december 2023. Er werd een voorstel van agenda bezorgd.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om:

    • de punten op de agenda goed te keuren
    • de vertegenwoordiger en plaatsvervanger te mandateren voor de buitengewone algemene vergadering op 12 december 2023.
  • De buitengewone algemene vergadering van IVM vindt plaats op 13 december 2023. Er werd een voorstel van agenda bezorgd.

    De gemeenteraad dient de vertegenwoordigers en plaatsvervangers te mandateren voor deze vergadering.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om:

    • de punten op de agenda goed te keuren;
    • de vertegenwoordigers en de plaatsvervangers te mandateren voor de buitengewone algemene vergadering van 13 december 2023.
  • De buitengewone algemene vergadering van Veneco vindt plaats op 14 december 2023. Er werd een voorstel van agenda bezorgd.

    De gemeenteraad dient ook de vertegenwoordiger en plaatsvervanger te mandateren voor deze vergadering.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om:

    • de punten op de agenda goed te keuren;
    • de vertegenwoordiger en de plaatsvervanger te mandateren voor de buitengewone algemene vergadering van 14 december 2023.
  • De algemene vergadering van Cipal dv vindt plaats op 14 december 2023. Er werd een voorstel van agenda bezorgd.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om:

    • de punten op de agenda goed te keuren
    • de vertegenwoordiger en plaatsvervanger te mandateren voor de algemene vergadering van 14 december 2023.
  • De algemene vergadering van Imewo vindt plaats op 21 december 2023. Er werd een voorstel van agenda bezorgd.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om:

    • de punten op de agenda goed te keuren
    • de vertegenwoordiger en plaatsvervanger te mandateren voor de algemene vergadering op 21 december 2023.

Bijkomende punten

  • Fietsen zit in de lift. Zowel voor woon-werkverkeer als duurzaam transportmiddel en voor ontspanning. Aalter ligt in een mooi fietsnetwerk en met de komende investeringen en steun van de provincie zal dit nog verder uitgebreid worden. 

    Aalter heeft onder andere in het centrum aan de kerk en aan ArtA’A fietsoplaadpunten. Een goede zaak dat ze er zijn maar er zijn er te weinig en ze zijn niet duidelijk zichtbaar.

    In vele fietsgemeenten zijn er fietsherstelzuilen en fietspompen ter beschikking, waarom niet in Aalter?? Vb aan de treinstations, deelkernen, fietsautostrades,..?

    Koppel daar ook nog een fietsautomaat aan, waar je een reparatieset voor een lekke band, reserveslot, binnenband, fluo-jas, fietsverlichting,…in nood kunt kopen.   Dit wordt idealiter ook uitgebaat door een lokale fietshandelaar. 

    Zorg voor veilige fietsenstallingen, ook voor fietsen met niet-standaardmaten: vb bakfiets, ligfiets, fietskar,… . Voorzie in de centrale straten voldoende parkeergelegenheid voor de fietsen om aankopen bij de lokale handelaar te stimuleren. Zo voorkom je dat fietsen ongewenst het voetpad blokkeren of voor een etalagevenster staan. De maximale afstand tussen de gegroepeerde fietsparkeerplaatsen mag niet meer bedragen dan 200 meter in de winkelstraten. 

    Met Groen vragen we dan ook: 

    voorzie in het centrum en elke deelkern oplaadpunten voor de elektrische fietsen, fietsherstelzuilen en voldoende aangepaste fietsstallingen. 

    Aalter heeft ingetekend in het burgemeestersconvenant, deze maatregelen helpen mee de uitstoot van Co2 terug te dringen.

    Ondersteun deze duurzame manier van verplaatsen en toerisme, ondersteun deze maatregelen voor een gezonde gemeente en gezonde burgers. 

  • Uit een rondvraag in Ursel kwamen een aantal bezorgdheden/ voorstellen uit de bus: 

    • De overgang van Den Briel en de Hendelstraat zorgt voor problemen: er is daar een school, maar toch wordt er veel te snel gereden, een zone 30 volstaat niet, er moeten ook andere aanpassingen gebeuren (eventueel drempels in Den Briel en Onderdale), waarom geen fietsstraat invoeren? Er ligt ook geen voetpad en dat in de nabije schoolomgeving! 
    • Wat gebeurt er met de oude bib? Graag het dorpszicht bewaren en niet weer appartementen in de plaats zetten. 
    • Gebrek aan een zaaltje voor particulieren, dat eventueel kan gehuurd worden voor feesten. 
    • Weinig parking voor minder validen, vaak te klein/smal (om met de rolstoel uit de wagen te geraken)
    • Mensen uit de nieuwe verkaveling in de Saterstraat en de Nonnekesweg hebben nood aan een speeltuintje en/of eventueel klein voetbalpleintje. 
    • Geen vlotte fietsverbinding met Aalter, er is nood aan de al lang beloofde fietsbrug ! 
    • Weinig bussen terug van Eeklo naar Ursel, schoolgaande jeugd is vaak heel lang onderweg. 
    • Komt er een vlottere en veiligere verbinding tussen de twee delen van Ursel, veel verkeer komt daar samen, nu zeker met de komst van de nieuwe zaal. 

Vragen en antwoorden

Besloten zitting


Publicaties

Besluitenlijst