Terug Gemeenteraad

wo 12/07/2023 - 20:00 Auditorium

  • Punt 1 tot en met 18 werden hem meegedeeld door het college van burgemeester en schepenen. 

    Punt 19 werd hem meegedeeld door raadslid Jesse De Meulenaere (Groen).

    Punt 20 werd hem meegedeeld door raadslid Mieke Schauvliege (Groen).

    OPENBARE ZITTING

    1. Politie. Rekening 2022. Vaststelling.
    2. Politie. Vacant verklaren van één betrekking van inspecteur van politie, dienst wijk, via mobiliteit met wervingsreserve. Goedkeuring.
    3. Politie. Selectieprocedure inspecteur van politie, dienst wijk. Samenstelling van de plaatselijke selectiecommissie. Goedkeuring.
    4. Deeltijds kunstonderwijs. Arbeidsreglement. Wijziging. Goedkeuring.
    5. Gebruik van muziekinstrumenten en lesmateriaal Academie voor muziek, woord en dans. Retributiereglement. Aanpassing. Goedkeuring.
    6. Ophalen van hechtgebonden asbestcement in containers bij landbouwers, kmo's en verenigingen. Retributiereglement. Aanpassing. Goedkeuring.
    7. Bigbags en platenzakken voor het ophalen van hechtgebonden asbest aan huis. Retributiereglement. Aanpassing. Goedkeuring.
    8. Verordening inzake woonstcontroles. Goedkeuring.
    9. Gemeentelijk politiereglement op de organisatie van kermisactiviteiten op het openbaar domein. Plannen van de kermiszones. Aanpassing. Goedkeuring. 
    10. Realisatie van jeugd- en sportinfrastructuur (gebouw en omgevingsaanleg). Aangepaste raming. Goedkeuring.
    11. Perceel grond in Drieselken. Onderhandse verkoop om reden van openbaar nut. Koop-verkoopovereenkomst. Goedkeuring.
    12. Taborschool Bellem. Gebruik multifunctioneel lokaal door KUMA. Huurovereenkomst. Goedkeuring.
    13. Verkaveling Kloosterstraat en Kwadamstraat. Rooilijnplan. Goedkeuring.
    14. Regionaal Mobiliteitsplan. Voorlopig ontwerp. Advies.
    15. Ontwerp beleidsplan Ruimte 'Maak ruimte Voor Oost-Vlaanderen 2050'. Advies.
    16. Wijk-werken tussen Welzijnsband Meetjesland en gemeentebestuur Aalter. Addendum gebruikersovereenkomst. Goedkeuring.
    17. Woonkwaliteit. Verwerkingsovereenkomst Veneco. Goedkeuring.
    18. Audio. Algemene vergadering 2023. Advies.

    BIJKOMENDE PUNTEN

        19. Pijnpunten deelkernen aanpakken. Deelkern Bellem. Goedkeuring. 
        20. Pijnpunten deelkernen aanpakken. Deelkern Aalter-Brug. Goedkeuring. 

    VRAGEN EN  ANTWOORDEN


Openbare zitting

  • De rekening 2022 van de politiezone Aalter bestaat uit de begrotingsrekening, de balans, de resultatenrekening en 3 verplichte bijlagen voor de toezichthoudende overheid.

    Het algemeen resultaat van de rekening in de gewone dienst bedraagt 221.361,27 euro en 0,00 euro in de buitengewone dienst.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de rekening 2022 van de politiezone Aalter vast te stellen.

  • De personeelsformatie van de politiezone Aalter werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 21 oktober 2019.

    Een eerste inspecteur van politie zal per 1 december 2023 het stelsel NAVAP genieten. Bijgevolg kan de betrekking vacant verklaard worden.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de betrekking van inspecteur van politie vacant te verklaren.

  • Voor de organisatie van de selectie betreffende de aanwerving van een inspecteur van politie dient een plaatselijke selectiecommissie samengesteld te worden.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de samenstelling van de plaatselijke selectiecommissie goed te keuren.

  • Door de wet van 30 oktober 2022 is de werknemer er driemaal per kalenderjaar niet toe gehouden een geneeskundig getuigschrift voor te leggen voor de eerste dag van een arbeidsongeschiktheid. Hierdoor moeten de bepalingen het arbeidsreglement aangepast worden.

    Daarnaast moeten tegen 1 september 2023 alle onderwijsinstellingen een lokaal afsprakenkader over deconnectie als bijlage bij hun arbeidsreglement en academiereglement opnemen. Er werd een nieuw ontwerp van arbeidsreglement opgemaakt.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de wijziging van het arbeidsreglement goed te keuren. 

  • Het huidig retributiereglement 'gebruik van muziekinstrumenten en lesmateriaal Academie voor muziek, woord en dans' bevat 2 categorieën huurinstrumenten. Alle instrumenten zullen vanaf het schooljaar 2023-2024 aangeboden worden aan dezelfde voorwaarden, het onderscheid in categorie dient hiervoor uit het reglement gehaald te worden. Er wijzigt niets aan het aanbod instrumenten of het huurgeld.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het aangepast retributiereglement 'gebruik van muziekinstrumenten en lesmateriaal Academie voor muziek, woord en dans' goed te keuren.

  • Het gemeentebestuur neemt deel aan het asbestproject van IVM. Dit project houdt de organisatie in van de bronophaling van asbestcementgolfplaten in containers bij landbouwers, kmo's en verenigingen. Met de invoering van het nieuw reglement mogen alle toepassingen van hechtgebonden asbestcement worden verzameld in de containers. Er wijzigt niets aan het tarief en de aanvraagprocedure.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het aangepast retributiereglement 'Ophalen van hechtgebonden asbestcement in containers bij landbouwers, kmo's en verenigingen' goed te keuren.

  • Het gemeentebestuur neemt deel aan het asbestproject van IVM. Dit project houdt een ophaling op afroep in van asbestmateriaal bij particulieren. Hiervoor worden speciale zakken en beschermingskits verkocht. Met de goedkeuring van het nieuwe reglement kunnen alle materialen van hechtgebonden asbestcement die in de bigbags of zakken passen ingezameld worden en niet enkel meer asbestplaten en -leien. Het aantal zakken dat hiervoor per adres kan verkregen worden, wordt opgetrokken naar 4. Er wijzigt niets aan het tarief of aan de aanvraagprocedure.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de aanpassing aan het retributiereglement 'Bigbags en platenzakken voor het ophalen van hechtgebonden asbest aan huis' goed te keuren.

  • Gemeenten zijn verplicht om een verordening op te maken inzake woonstcontroles met een duidelijke toelichting van de manier waarop de woonstcontroles uitgevoerd worden.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om deze verordening goed te keuren.

  • De Pierlalakermis in Ursel, op de tweede zaterdag en zondag van september, werd geschrapt uit het gemeentelijk politiereglement op de organisatie van kermisactiviteiten op het openbaar domein van de nieuwe fusiegemeente Aalter, gezien deze kermis werd gehouden zolang de Pierlalastoet plaatsvond. Ondertussen heeft het Ursels feestcomité zich echter geëngageerd om deze kermis, onder de vorm van een volkskermis, opnieuw te organiseren. Bijgevolg wordt deze kermis opnieuw opgenomen in dit reglement.

    Verder zijn een aantal pleinen waar kermisattracties opgesteld staan heringericht en/of onthard, waardoor de opstelling van de kermisattracties herbekeken diende te worden. Meer concreet gaat het om volgende openbare ruimtes:

    - de stationsomgeving ter hoogte van de Spoorweglaan;

    - het Boomgaardplein;

    - parking Aard (uitbreiding snellaadstation).

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd bovenstaande aanpassingen, inclusief plannen van de kermiszones, opgenomen in het gemeentelijk politiereglement op de organisatie van kermisactiviteiten, goed te keuren.

  • Op 8 november 2021 besliste de gemeenteraad de invulling voor de sportsite te Bellem principieel goed te keuren.

    Op 12 juli 2022 ging de gemeenteraad akkoord met de aangepaste projectinhoud voor deze site.

    Op 27 maart 2023 werden de administratieve bepalingen voor de opdracht 'Jeugd- en sportinfrastructuur, aanleggen van een kunstgrasveld en omgevingswerken, site Bellem', met een raming van 857.465,53 euro excl. btw (incl. onderhoud van 10 jaar op het kunstgrasveld) door de gemeenteraad goedgekeurd.

    Op 8 mei 2023 werden de administratieve bepalingen en het technisch bestek voor de opdracht 'Realisatie van jeugd- en sportinfrastructuur (gebouw en omgevingsaanleg) Bellem', met een raming van 3.020.124,69 euro excl. btw door de gemeenteraad goedgekeurd.

    De raming van deze opdracht werd nu door de aangestelde ontwerper aangepast.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de aangepaste raming van 3.407.988,19 euro excl. btw goed te keuren.

  • De gemeenteraad ging akkoord met de onderhandse verkoop van grond aan Fiberklaar om reden van openbaar nut, namelijk voor het plaatsen van een PoP-cabine (Point of Presence) in Drieselken.

    Er werd een koop-verkoopovereenkomst opgemaakt voor de onderhandse verkoop van deze grond.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om goedkeuring te verlenen aan de overeenkomst.

  • De lessen Beeldende Kunst van KUMA gaan momenteel door in de Museumstraat 103 in Bellem. Omwille de wens tot optimalisatie van het gebruik van de gemeentelijke gebouwen werd er gezocht naar een andere locatie voor de lessen.

    Er is een aanbod om de lessen Beeldende Kunst vanaf 1 september 2023 te laten doorgaan in de Taborschool Bellem. Hiervoor werd er een huurovereenkomst opgemaakt.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de goedkeuring te verlenen aan deze huurovereenkomst.

  • Ter hoogte van het kruispunt van de Kloosterstraat en de Kwadamstraat in Knesselare bevindt zich een handelszaak in tegels met een woning en een loods. De handelsactiviteit is stopgezet.  De bestaande bebouwing staat leeg en het terrein is grotendeels verhard. De bebouwing zal worden gesloopt in functie van het verkavelen van de site in 7 kavels bouwgrond voor halfopen en gesloten bebouwing  waarvan 1 kavel voor een meergezinswoning en 1 kavel voor verkeerscirculatie en parkeergelegenheden. 

    Aan de Kwadamstraat staat de bebouwing ingeplant tot tegen de rooilijn waardoor het iets verder gelegen voetpad niet is doorgetrokken tot aan de Kloosterstraat. Door het slopen van de bebouwing in functie van het verkavelen van het terrein kan een deel van het perceel aan de Kwadamstraat gratis worden afgestaan aan het lokaal bestuur in functie van de aanleg van het voetpad. 

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het rooilijnplan en het grondplan afstand van wegen goed te keuren. 

  • Aalter maakt deel uit van de vervoerregio Gent. Sinds 2019 wordt door alle betrokken gemeenten en mobiliteitspartners binnen deze vervoerregio gewerkt aan een gezamenlijke toekomstvisie. 

    De vervoerregio heeft nu een ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan uitgewerkt. Dat plan legt de globale mobiliteitsvisie voor de komende 10 jaar (met een doorkijkperiode van 30 jaar) vast op een strategisch niveau, en dat voor alle vervoerswijzen. In dit ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan werd ook rekening gehouden met het ontwerp plan-MER dat de rapportage over de milieueffectenbeoordeling bevat die bij de opmaak van het ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan mee in overweging werd genomen.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan gunstig te adviseren. 

  • Het provinciale ruimtelijke beleidsplan 'Maak ruimte voor Oost-Vlaanderen 2050' werd op 22 maart 2023 voorlopig vastgesteld door de provincieraad. Momenteel wordt het openbaar onderzoek georganiseerd tot en met 19 juli 2023, waarbij iedereen reacties kan indienen. Na deze inspraakronde zal finaal een aangepast plan worden voorgelegd aan de provincieraad.

    Via het beleidsplan wenst men het ruimtelijk beleid verder en meer specifiek vorm te geven in beleidskaders. Deze zijn actiegericht en kijken naar de middellange termijn en geven onder meer aan hoe en met wie de gewenste ruimtelijke ontwikkeling zal worden gerealiseerd. De engagementen worden aangegeven in een actieplan. De beleidskaders en de strategische visie vormen samen het provinciaal beleidsplan 'Maak ruimte voor Oost-Vlaanderen 2050'.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd advies uit te brengen over het provinciale ruimtelijke beleidsplan 'Maak ruimte voor Oost-Vlaanderen 2050'.

  • Op regelmatige basis wordt er op een locatie van het gemeentebestuur een wijk-werker ingeschakeld ter ondersteuning van de werking. Het addendum bevat alle locaties waar een wijk-wijker mag ingeschakeld worden. Dit addendum is nodig voor de sociale inspectie.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het addendum van de gebruikersovereenkomst Wijk-werken tussen de Welzijnsband Meetjesland en gemeentebestuur Aalter goed te keuren. 

  • Deze verwerkingsovereenkomst legt afspraken vast betreffende de GDPR-wetgeving en het uitwisselen van persoonlijke gegevens tussen het gemeentebestuur en Veneco. 

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd deze verwerkingsovereenkomst goed te keuren en te ondertekenen. 

  • Het gemeentebestuur maakt deel uit van de welzijnsvereniging Audio en dient zich uit te spreken over de algemene vergadering 2022 en nieuwe de leden 2022, evenals de algemene vergadering 2023, de jaarrekening 2022 en de nieuwe leden 2023.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd deze gunstig te adviseren.

Bijkomende punten

  • Ook in Bellem vroegen we aan de inwoners hun gedacht.

    Bellem heeft een gezellig centrum. Het is er aangenaam wonen. Maar vooral verkeer en de (toestand van) fietspaden zijn zorgen voor de Bellemnaars.

    Maar ook het gebrek aan de mogelijkheid om in eigen gemeente inkopen te doen en het gebrek aan groene speelplek voor kinderen kwam aan bod.

    De gemeente Aalter neemt maatregelen, zoals de uitgebreide zone 30 in het centrum van Bellem. De praktijk leert dat dit niet volstaat. De beslissing om de blokkade in de Oude Gentweg te blijven hanteren legt beslag op de leefbaarheid in de dorpskern van Bellem.

    Groen stelt de volgende acties voor om aan de bezorgdheden en klachten van inwoners tegemoet te komen:

    Een mobiliteitsbeleid op maat van de Bellemnaar:

    • De Oude Gentweg wordt in één richting terug opengezet, en het Kraenepoelpad in de andere richting. Op die manier ontstaat een circulatie rond de Kraenepoel die de dorpskern ontlast van het vele doorgaand verkeer.
    • De Museumstraat krijgt een volledige make-over. Het wordt een groene fietsvriendelijke straat waar auto’s door de weginrichting verplicht worden trager te rijden. Tegelijkertijd ontharden en vergroenen we de straat zoveel mogelijk.
    • Ook de Moerstraat zorgen we ervoor dat auto’s door de weginrichting verplicht worden trager te rijden. Een dubbel fietspad aan de kant van de huizen is niet veilig, dat doen we niet. De bomen blijven maximaal behouden. Als er toch sneuvelen, dan planten we eenzelfde aantal in de buurt aan.

    De Bellemnaar kan in eigen gemeente winkelen

    • Het museum van Bellem wordt omgevormd tot buurpunt met bijvoorbeeld coworkingplace, een buurtwinkel of korte keteninitiatief.

    Elke kans wordt aangegrepen om horeca en handelsfuncties te stimuleren door campagnes, evenementen, acties te organiseren. De jonge Bellemnaar kan opgroeien in eigen gemeente.

    • Er komt een speelbos in Bellem door afspraken te maken met private boseigenaars
    • Zwemmen in open water ter hoogte van de overzet wordt mogelijk gemaakt.
  • Uit een omvraag in Aalter – Brug kwamen een aantal bezorgdheden uit de bus: de drukte aan het kruispunt van de Brugstraat en de N44 zorgt voor teveel overlast. Er zijn op sommige momenten ellenlange files en de situatie is er zeer onveilig voor fietsers. De plannen voor de herinrichting liggen momenteel op tafel maar de aanvang van de werken is voorzien in 2025. Nog twee volle jaren!

    De fietsverbinding van Aalter-brug naar Aalter centrum is over het hele traject onveilig voor (jonge) fietsers. Het kruispunt van de Brugstraat en de Venecolaan moet veiliger gemaakt worden.

    In Aalter-Brug hebben bewoners veel geluidsoverlast. De geplande geluidsmuren kunnen soelaas brengen maar ook het wegdek moet aangepakt worden.

    Het fietspad in de Woestijne is in slechte staat en er is geen verlichting. Dit zorgt al jaren voor onveilige situaties.

    Ook fietsers van Aalter-Brug zouden zich langs een veiligere en aangenamere weg kunnen verplaatsen richting Aalter Centrum en het station, mocht er een fietsbrug liggen over het kanaal. Het bedrijventerrein Lakeland moet voor werknemers, in het bijzonder voor de fietsers, zo efficiënt en veilig mogelijk bereikbaar zijn.

Vragen en antwoorden


Publicaties

Besluitenlijst