ma 14/06/2021 - 20:00 Auditorium
Punt 1 tot en met 5 werd hem meegedeeld door het vast bureau.
De raad voor maatschappelijk welzijn dient zich jaarlijks voor 30 juni uit te spreken over de jaarrekening. De jaarrekening geeft de realisatie van de beleidsdoelstellingen weer en bepaalt hoeveel middelen hieraan werden gespendeerd. De financiële toestand bevat een vergelijking van het beschikbare gebudgetteerde resultaat (evenwicht op korte termijn) en de gebudgetteerde autofinancieringsmarge (evenwicht op lange termijn).
De jaarrekening bestaat uit de beleidsevaluatie, een financiële nota en een toelichting.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd de jaarrekening 2020 (deel OCMW Aalter) vast te stellen.
Conform artikel 219 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 rapporteert de algemeen directeur jaarlijks aan het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en het vast bureau over de organisatiebeheersing.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd om de rapportering organisatiebeheersing 2020 van het OCMW Aalter vast te stellen.
Het lokaal bestuur maakte een codex die een totaaloverzicht bevat van alle toepasselijke reglementen op het vlak van erkenning en subsidiëring van verenigingen, retributie- en huishoudelijke reglementen voor het gebruik van zalen en materialen. Deze codex zal in werking treden vanaf 1 september 2021.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd om:
Het OCMW nam de dienstverlening Informatieveiligheid af van de Welzijnsband Meetjesland. De functionaris voor gegevensbescherming die tewerkgesteld was bij de Welzijnsband Meetjesland, heeft ontslag genomen. De Welzijnsband zal het luik Informatieveiligheid niet meer aanbieden als dienstverlening aan de leden. Het OCMW kan beroep doen op de functionaris voor gegevensbescherming die via de piva eGov aan het gemeentebestuur is ter beschikking gesteld.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd om akkoord te gaan met het beëindigen van de afname van de dienstverlening Informatieveiligheid via de Welzijnsband en de aansluiting bij de overeenkomst van het gemeentebestuur met de piva eGov goed te keuren.
Het OCMW werkt samen met vzw Feestvarken voor het bedelen van verjaardagpakketten aan kinderen tussen de 3 en 12 jaar. Feestvarken vzw biedt een uitbreiding van de verjaardagpakketten aan voor 1- en 2-jarigen. De eerste verjaardagen zijn een echte mijlpaal voor zowel de ouders als het kind. De pakketten bevorderen de stimulatie en prikkeling wat belangrijke factoren zijn in de ontwikkeling van het jonge kind.
Aan de raad van maatschappelijk welzijn wordt gevraagd de aangepaste overeenkomst met Feestvarken vzw goed te keuren.
Punt 6 werd hem bezorgd door raadslid Ann Depoortere (Groen).
Sinds maart 2020 leeft ook Aalter met het Coronavirus. De gemeente heeft een vaccinatiecentrum opgericht en neemt de nodige maatregelen om de gezondheidscrisis onder controle te krijgen. Vanuit de Federale en Vlaamse overheid zijn heel wat subsidies gekomen om de extra kosten te dekken (https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/financiering/overzicht-coronasubsidies-voor-lokalebesturen#)
Ook bij het OCMW Aalter zijn de gevolgen van deze crisis duidelijk merkbaar. Het aantal mensen dat een leefloon ontvangt is tussen augustus 2020 en april 2021 gestegen met 20%. Ook de wachtlijst voor budgethulp neemt fel toe. We zien een stijging van 23% in de periode augustus 2020 en april 2021. In de toelichting bij de jaarrekening lezen we dat de prioritaire taken voorrang krijgen en dat men ernaar streeft de minder prioritaire zaken zo goed mogelijk op te nemen maar er wordt bevestigd dat de wachtlijsten almaar langer worden.
De werkdruk bij de personeelsleden van het OCMW neemt toe. Er zijn meer vragen, meer dossiers op te maken, meer (Corona) subsidieaanvragen te verwerken, enz. En als de versoepelingen van de coronamaatregelen zich verder zetten kunnen binnenkort de huisbezoeken terug opgestart worden. Momenteel is er te weinig personeel om al dit werk op te nemen én groeien de wachtlijsten. Het huidige beleid kiest momenteel om het personeelstekort op te vangen met tijdelijke contracten. Bij elke aanwerving moet echter geïnvesteerd worden in opleiding en inwerking. Dit kost tijd voor de vaste medewerkers. Daar de contracten tijdelijk zijn, zijn ze ook minder aantrekkelijk. De mogelijke tijdelijke nieuwe medewerkers worden niet gemotiveerd om te solliciteren of krijgen elders aantrekkelijkere contracten aangeboden.
Daarom vragen wij om de budgetten voor personeelsbeleid binnen het OCMW op te trekken om te kunnen voldoen aan de actuele noden binnen het OCMW. Zo kan het OCMW op een efficiënte manier verder werken aan een degelijke ondersteuning van haar inwoners, in de eerste plaats van de meest kwetsbaren.