Terug Gemeenteraad

ma 04/09/2023 - 20:00 Auditorium

  • Punt 1 tot en met 15 werden hem meegedeeld door het college van burgemeester en schepenen. 

    Punt 16 werd hem meegedeeld door raadslid Mieke Schauvliege (Groen).

    OPENBARE ZITTING

    1. Ontslag gemeenteraadslid. Aktename.
    2. Installatie gemeenteraadslid-opvolger.
    3. Opvolgingsrapportering 2023. Vaststelling.
    4. Hemelwater en infiltratie. Subsidiereglement. Aanpassing. Goedkeuring.
    5. Politie. Begrotingswijziging 2023 en meerjarenplanning 2023-2025. Vaststelling. Goedkeuring.
    6. Politie. Vacant verklaren van één betrekking van inspecteur van politie, polyvalente cel - deeldomein verkeer, via mobiliteit met wervingsreserve.
    7. Politie. Selectieprocedure inspecteur van politie, polyvalente cel - deeldomein verkeer. Samenstelling van de plaatselijke selectiecommissie. 
    8. Politie. Vacant verklaren van één betrekking van inspecteur van politie, polyvalente cel - deeldomein interventie, via mobiliteit met wervingsreserve.
    9. Politie. Selectieprocedure inspecteur van politie, polyvalente cel, deeldomein interventie. Samenstelling van de plaatselijke selectiecommissie.
    10. Geluidsschermen N44. Samenwerkingsovereenkomst. Goedkeuring.  
    11. Fietsbrug Bellemstraat. Ontwerpaktes. Goedkeuring.
    12. Lokaal Functioneel Fietsroutenetwerk (LFF). Nieuw netwerk. Goedkeuring. 
    13. Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 en 2.1. Ondertekening. Goedkeuring.
    14. Toewijzingsreglement nieuwe huisvestingsmaatschappij Dimensa. Vastlegging pijler 1 en pijler 3. Goedkeuring.
    15. Cipal dv. Algemene vergadering 12 oktober 2023. Vaststelling mandaat. Goedkeuring.

    BIJKOMENDE PUNTEN

        16. Martine Tanghestraat

Openbare zitting

  • De voorzitter van de gemeenteraad heeft op 1 augustus 2023 kennis genomen van de aankondiging van het ontslag van de heer Jesse De Meulenaere als gemeenteraadslid.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd akte te willen nemen van het ontslag van de heer Jesse De Meulenaere.

  • De heer Jesse De Meulenaere heeft met zijn brief van 1 augustus 2023 ontslag genomen als gemeenteraadslid. Bij de verkiezingen van 14 oktober 2018 is de heer Patrick Bleyenberg verkozen als volgend gemeenteraadslid-opvolger, maar hij wenst afstand te doen van zijn mandaat. Ook mevrouw Zoë Labath en mevrouw Jasmien Vandewalle wensen afstand te doen van hun mandaat. Bijgevolg komt mevrouw Liesbeth Jodts in aanmerking om het mandaat op te nemen. Zij wordt uitgenodigd om haar plaats in te nemen als lid van de gemeenteraad.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om:

    • akte te nemen van de afstand van mandaat van de heer Patrick Bleyenberg
    • akte te nemen van de afstand van mandaat van mevrouw Zoë Labath 
    • akte te nemen van de afstand van mandaat van mevrouw Jasmien Vandewalle
    • de geloofsbrieven van mevrouw Liesbeth Jodts te onderzoeken en desgevallend goed te keuren
    • in voorkomend geval akte te willen nemen van de eedaflegging van mevrouw Liesbeth Jodts
    • de rangorde van de gemeenteraadsleden vast te stellen.
  • In navolging van artikel 263 van het decreet lokaal bestuur dient er voor het einde van het derde kwartaal aan de raad een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar te worden voorgelegd.

    De opvolgingsrapportering dient minstens de volgende elementen te bevatten: een stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan, een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopend jaar en in voorkomend geval de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van de budgetplannen en/of de wijzigingen in de financiële risico's.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de opvolgingsrapportering 2023 vast te stellen.

  • Om zich beter te wapenen tegen de droogte en het gebruik van hemelwater algemener te maken, werd voor Vlaanderen de bestaande hemelwaterverordening aangescherpt. Er wordt uitgegaan van het principe ‘elke druppel telt’. De aangepaste verordening gaat in op 2 oktober 2023. Deze wijzigingen zijn opgenomen in het subsidiereglement 'Hemelwater en infiltratie' en het reglement legt de verschillende modaliteiten vast met betrekking tot het toekennen van de premie. 

    Het gemeenbestuur zorgt daarnaast ook voor een bijkomende stimulans: indien de aanleg van de hemelwaterinstallatie en/of de infiltratievoorziening wel eerder werd verplicht door toepassing van de gewestelijke stedenbouwkundige verordening, dan hanteert het gemeentebestuur een staffel (gradatie berekening) op het volume dat bovenop de verplichting wordt geplaatst en dit met een maximum bedrag van 500 euro. Hiermee wenst het gemeentebestuur een verdere bewustwording van waterhuishouding bij zijn inwoners te bewerkstelligen en te stimuleren en realiseert het een concrete actie in het kader van klimaatadaptatie.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het aangepast subsidiereglement 'Hemelwater en infiltratie' goed te keuren.

  • Gedurende het dienstjaar worden de begrotingsposten van de begroting bijgestuurd, indien noodzakelijk wordt  het krediet van bepaalde begrotingsposten aangepast.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de begrotingswijziging 2023 en de meerjarenplanning goed te keuren.

  • De personeelsformatie van de politiezone Aalter werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 21 oktober 2019.

    Een eerste inspecteur van politie, polyvalente cel - deeldomein interventie gaat per 1 januari 2024 met pensioen, bijgevolg kan deze betrekking vacant verklaard worden.

    Aan de gemeenteraad wordt de goedkeuring gevraagd voor de vacant verklaring van de betrekking van inspecteur van politie, polyvalente cel - deeldomein verkeer.

  • Voor de organisatie van de selectie betreffende de aanwerving van een inspecteur van politie dient een plaatselijke selectiecommissie samengesteld te worden.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de samenstelling van de plaatselijke selectiecommissie goed te keuren.

  • Door de gemeenteraad werd de betrekking van inspecteur van politie, maatschappelijke zorg, vacant verklaard in zitting van 27 maart 2023.

    Door de politiezone Aalter wordt voorgesteld, deze beslissing in te trekken, en de betrekking te vervangen door een inspecteur van politie, polyvalente cel - deeldomein interventie.

    Aan de gemeenteraad de goedkeuring gevraagd voor het intrekken van de beslissing en de vacant verklaring van de betrekking van inspecteur van politie, polyvalente cel - deeldomein interventie goed te keuren.

  • Voor de organisatie van de selectie betreffende de aanwerving van een inspecteur van politie dient een plaatselijke selectiecommissie samengesteld te worden.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de samenstelling van de plaatselijke selectiecommissie goed te keuren.

  • Het Agentschap Wegen en Verkeer plant de plaatsing van geluidswerende schermen langsheen de N44 om het verkeerslawaai afkomstig van de N44 te verminderen en zo de verkeersleefbaarheid te verhogen.

    Voor de financiering van dit project wordt een verdeelsleutel tussen het Vlaams gewest en het lokaal bestuur vooropgesteld. De afspraken rond de samenwerking zijn vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst. 

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan deze samenwerkingsovereenkomst.

  • Naar aanleiding van de bouw van de fietsbrug in de Bellemstraat zijn grondinnames vereist. De gemeenteraad keurde eerder het grondinnemingsdossier goed en ging over tot het lichten van de opties. Ondertussen zijn de ontwerpaktes opgemaakt.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan de ontwerpaktes. 

  • Een lokale functionele fietsroute is een doelgerichte, lokale fietsverplaatsing in functie van het werk, school, winkel, sportcentrum, openbaar vervoer… Bijkomend sluit deze lokale route aan op het bovenlokaal fietsroutenetwerk en heeft de lokale bestemming vandaag geen alternatief via het bovenlokaal fietsnetwerk.

    De provincie legt in samenspraak met het lokaal bestuur het Lokaal Functioneel Fietsroutenetwerk (LFF) vast. Voor de procedure tot het toekennen van subsidies voor de aanleg en verbetering van fietspaden op dit fietsroutenetwerk, is een goedgekeurd plan noodzakelijk.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het plan van het Lokaal Functioneel Fietsroutenetwerk (LFF) goed te keuren.

  • Het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 en 2.1 wil de Vlaamse steden en gemeenten verder ondersteunen in het behalen van concrete doelstellingen en bouwt voort op reeds ingeburgerde initiatieven zoals het Burgemeestersconvenant 2030. De focus ligt op vier werven: vergroening, energie, mobiliteit en regenwater.

    Het Pact 2.0 en 2.1 bevat wederzijdse verscherpte engagementen ten opzichte van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0, die de sleutelrol van lokale besturen in het Vlaamse klimaat- en energiebeleid beklemtonen.

    Samen met het klimaatadaptatieplan en het klimaatmitigatieplan vormt deze ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 en 2.1 een coherent geheel bij het behalen van de gezamenlijke klimaatdoelstellingen.

    Het gemeentebestuur wenst hiermee zijn sleutelrol als lokaal bestuur te beklemtonen in het behalen van de gezamenlijke klimaatdoelstellingen.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 en 2.1 goed te keuren.

  • In elke gemeente is nog maar één woonactor actief. Door de hervorming van de woonmaatschappijen wordt ook de wijze waarop sociale huurwoningen worden verhuurd, grondig hertekend. Op 1 oktober 2023 treden de bepalingen over het nieuwe toewijzingsmodel van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 in werking. In het besluit wordt ruimte gelaten om bij het vastleggen van de toewijzingsregels regionale en lokale accenten te leggen. Deze bepalingen worden opgenomen in een toewijzingsreglement. Hierbij wordt een grote rol toebedeeld aan de toewijzingsraad. 

    De gemeenteraad krijgt de kans om passende maatregelen uit te werken in een toewijzingsreglement voor het werkingsgebied van de woonmaatschappij, waarbij wordt afgeweken van de standaardtoewijzingsregels, als de regionale of lokale situatie hierom vraagt.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de voorwaarden voor pijler 1 (lokale binding) en pijler 3 (specifieke doelgroepen) van het toewijzingsreglement vast te leggen. 

  • De algemene vergadering van Cipal dv vindt plaats op 12 oktober 2023. Er werd een voorstel van agenda bezorgd.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om:

    • het punt op de agenda goed te keuren
    • de vertegenwoordiger en plaatsvervanger te mandateren voor de algemene vergadering van 12 oktober 2023.

Bijkomende punten

  • 16
    2023_GR_00148 - Martine Tanghestraat

    Op 30 november 2021 ging Martine Tanghe, nieuwsanker van de VRT in pensioen na een 42 jarige carrière. Ze werd geboren in Bellem en bracht daar enkele jaren van haar jeugd door.  

    Martine was een ambassadeur voor onze Nederlandse taal.  Ze stond bekend om haar passie voor het Algemeen Nederlands. Haar heldere uitspraak van het Algemeen Nederlands was haar handelsmerk. Ze was eerst jurylid, presenteerde jarenlang het Grote dictee der Nederlandse taal. Ze was bestuurslid van de Nederlandse taalvereniging Genootschap Onze Taal. 

    Naar aanleiding van haar pensioen vroeg de Groenfractie om als eerbetoon een straat of plein in Aalter naar haar te noemen. De reactie was toen dat dat enkel postuum kan. Martine Tanghe overleed op 23 juli 2023 op 67-jarige leeftijd. 

    Als eerbetoon aan Martine stelt Groen Aalter voor om een straat, plein, fietspad, voorleesplek, stilteplek,… naar haar te vernoemen. 

Vragen en antwoorden


Publicaties

Besluitenlijst