ma 21/11/2022 - 20:00 Auditorium
Punt 1 tot en met 18 werd hem meegedeeld door het college van burgemeester en schepenen.
Punt 20 werd hem meegedeeld door raadslid Ann Depoortere (Groen).
OPENBARE ZITTING
BIJKOMEND PUNT
20. Plan van aanpak ter preventie van kansarmoede mede ten gevolge van de energiecrisis.
Mededeling toezichthoudende overheid
Vragen en antwoorden
In het kader van de beperking van de verspreiding van het coronavirus werden een aantal maatregelen genomen. Dit heeft gevolgen enerzijds voor de dienstverlening aangeboden aan de burgers, anderzijds voor de interne organisatie van het bestuur. De genomen maatregelen worden gerapporteerd aan de gemeenteraad.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de rapportering goed te keuren en waar nodig de beslissingen te bekrachtigen.
Elke hulpverleningszone stelt een meerjarenbeleidsplan op. Dit bevat de visie voor 6 jaar, onder andere op het vlak van prioriteiten, personeelsbeleid, middelen en posten. Het meerjarenbeleidsplan houdt rekening met de bestaande situatie en de risicoanalyse. Het laat de hulpverleningszone toe om te bepalen en uit te werken wat de opdrachten, de visie en de waarden van de zone zijn, evenals de strategische doelstellingen, de niveaus van dienstverlening en de middelen die nodig zijn om deze doelstellingen en deze niveaus van dienstverlening te bereiken. Het gemeentelijk luik van het meerjarenbeleidsplan dient ter goedkeuring te worden voorgelegd aan de gemeenteraad.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het meerjarenbeleidsplan 2023-2025 van de Hulpverleningszone Meetjesland goed te keuren.
De zoneraad van de hulpverleningszone Meetjesland stelde op 19 oktober 2022 de begroting 2023 vast. De opgenomen dotatie wordt jaarlijks vastgelegd door de zoneraad op basis van een akkoord en wordt berekend op basis van de zonale verdeelsleutel. De hulpverleningszone Meetjesland ontvangt van het gemeentebestuur Aalter in 2023 een dotatie van 1.080.190,63 euro.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de begroting 2023 van de hulpverleningszone Meetjesland en de dotatie 2023 aan de hulpverleningszone Meetjesland vast te stellen.
Vrije Basisschool Sint-Franciscus heeft activiteiten georganiseerd om geld in te zamelen ten voordele van de oorlogsslachtoffers in Oekraïne. De opbrengst van 400 euro wordt geschonken aan het gemeentebestuur. Er wordt vanuit het lokaal bestuur voorgesteld om het bedrag te verdubbelen naar een totaal van 800 euro.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de schenking van 400 euro van Vrije Basisschool Sint-Franciscus te aanvaarden, te verdubbelen naar 800 euro en akkoord te gaan om deze schenking mee te nemen bij de aanpassing van het meerjarenplan.
Het lokaal bestuur maakte een codex die een totaaloverzicht bevat van alle toepasselijke reglementen op het vlak van erkenning en subsidiëring van verenigingen, retributie- en huishoudelijke reglementen voor het gebruik van zalen en materialen. Deze codex werd goedgekeurd op 14 juni 2021 en trad in werking vanaf 1 september 2021. Ondertussen gebeurde een evaluatie en is het noodzakelijk om nog enkele vereenvoudigingen en aanpassingen door te voeren.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de volgende reglementen goed te keuren:
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om volgende reglementen op te heffen:
Op de waterfactuur wordt niet alleen het water aangerekend dat wordt verbruikt, maar ook de inzameling, transport en de zuivering van het water na verbruik. Water saneren gebeurt op 2 niveaus, wat 2 soorten bijdrages impliceert: de gemeentelijke en de bovengemeentelijke bijdrage. De gemeentelijke bijdrage is bestemd voor het netwerk van rioolaansluitingen, riolen en grachten die zorgen voor de inzameling en het transport van water op gemeentelijk niveau.
Op 21 december 2022 werd de gemeentelijke saneringsbijdrage vastgelegd op de maximale bijdrage zoals decretaal bepaald. Voor 2023 wordt opnieuw de maximale bijdrage voorgesteld. Dit exact tarief zal gekend zijn na publicatie van het programmadecreet begin 2023.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de aanpassing aan het reglement 'Saneringsbijdrage en vergoeding eigen waterwinners' goed te keuren.
Voor het beheer van de riolering op het grondgebied Aalter zijn twee rioolbeheerders aangesteld; voor het grondgebied van Knesselare en Ursel is Farys rioolbeheerder, voor het grondgebied van prefusiegemeente Aalter is dit het lokaal bestuur.
Het Algemeen waterverkoopreglement, goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 8 april 2011, biedt de mogelijkheid dit reglement aan te vullen met een Bijzonder waterverkoopreglement zoals rioolbeheerder Farys onlangs heeft gedaan. In dit reglement wordt ook de kostprijs van de rioleringsaansluitingen gekoppeld aan de index die wordt gebruikt bij het bepalen van de tariefpaden en -plannen die de waterbedrijven moeten opmaken in het kader van de productie en levering van drinkwater. Om de kostprijs voor de rioleringsaansluitingen op het volledig grondgebied van Aalter gelijk te stellen, wordt hier ook gekozen voor deze index. Het reglement wordt hiermee aangevuld.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het aangepast retributiereglement 'Werken voor derden' goed te keuren.
In 2021 werd door NMBS en het lokaal bestuur Aalter een evaluatie van het project 'Ontwikkeling stationsomgeving' uitgevoerd. De vaststellingen uit deze evaluatie leiden tot een herwerking van het masterplan. Deze herwerking vormt het onderwerp van het tweede addendum op de samenwerkingsovereenkomst tussen beide partijen. Het tweede addendum dient door beide partijen ondertekend te worden.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het tweede addendum op de samenwerkingsovereenkomst met NMBS voor de ontwikkeling van de stationsomgeving goed te keuren.
Het Agentschap Wegen en Verkeer, de rioolbeheerder TMVW en het lokaal bestuur Aalter werken samen om langs een deel van de Knokkebaan, Schapersbosstraat, Zandekensstraat, Donkerstraat en Keistraat een gescheiden rioleringsstelsel aan te leggen. Dit wordt gecombineerd met de herinrichting en opfrissing van de wegen.
Het project voorziet in de aanleg van onder andere openbare afvalwaterleidingen, groene bermen met buffer- en infiltratiegrachten en nieuwe bestratingen en opritten.
De werken werden aanbesteed op 12 september 2022. Twee aannemersbedrijven dienden een offerte in.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het ontwerp-gunningsverslag opgemaakt door de beheerder van de gunningsprocedure, met name TMVW, goed te keuren.
Een verkavelaar bekwam een omgevingsvergunning voor het verkavelen van een perceel in 2 loten voor halfopen bebouwing en 1 lot gesloten bebouwing in de Kwadamstraat.
In de verkavelingsovereenkomst werd een grondafstand opgelegd om erkende reden van algemeen nut, namelijk om ingelijfd te worden bij het openbaar domein. Hiervoor werd een akte kosteloze grondafstand opgemaakt.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan de authentieke akte.
De gemeenteraad ging akkoord met de online openbare verkoop van de site Veldstraat 53/55 – Hoogte 3 en aanvaardde het hoogste bod uit de tweede biedingsfase.
In de akte voor de verkoop wordt een verder tijdelijk gebruiksrecht gevestigd voor de basisschool en de muziekverenigingen voor de schooljaren 2022-2023 en 2023-2024.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan de authentieke akte.
De kerkfabriek Sint-Medardus is de eigenaar van de Reinaertzaal in Ursel. Deze voormalige parochiezaal werd aan het gemeentebestuur te koop aangeboden en zal na sloop en heropbouw worden aangewend voor sociale- en maatschappelijke doeleinden.
De afdeling Vastgoedtransacties maakte een ontwerp van akte op voor de aankoop tegen waardebepaling.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan de authentiek akte.
Momenteel zijn er twee reglementen van toepassing op het kasteeldomein van Poeke: enerzijds het politiereglement op de toegankelijkheid van het bos en park van Poeke zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van het prefusiebestuur Aalter op 18 april 1994 en anderzijds de toegankelijkheidsregeling voor het kasteeldomein van Poeke zoals goedgekeurd door het Agentschap Natuur en Bos op 27 oktober 2016.
Deze twee reglementen bevatten gelijkaardige bepalingen wat betreft de toegangsuren, de toegelaten weggebruikers, de ontoegankelijkheid van de poelen enzovoort, maar ook tegenstrijdige bepalingen met betrekking tot de bevoegdheid om afwijkingen toe te laten.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het politiereglement op de toegankelijkheid van het bos en park van Poeke op te heffen.
Voor een deel van het Drongengoedgebied is het een meerwaarde om straatnamen toe te kennen aan een aantal dreven. Hoewel de dreven in private eigendom zijn, kunnen straatnamen toegekend worden en is het soms ook aanbevolen om veiligheidsredenen wanneer deze wegen een openbaar karakter hebben. Het voorstel werd uitgewerkt door Agentschap Natuur en Bos, vzw Vrienden van het Drongengoed en Werkgroep B-67.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om voorlopige aanvaarding te verlenen aan volgende straatnamen:
Na deze aanvaarding wordt het openbaar onderzoek gestart.
De Academie voor muziek, woord en dans ging met gemeentelijke basisschool De Notelaar in Oedelem in zee voor een project kunstkuur. Het project 'Samen voor het atelier' werd goedgekeurd voor de periode september 2022-juni 2024. Wekelijks zijn leerkrachten van de Academie in een co-teachingstraject met leerkrachten van De Notelaar aan de slag om leerlingen van de eerste, tweede en derde graad een kunstkuurbad muzische vorming te geven. Deze muzische vorming wordt steeds gekoppeld aan de leerdoelen van het basisonderwijs. Van deze samenwerking dient een leerplicht-samenwerkingsovereenkomst opgemaakt te worden.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de leerplicht-samenwerkingsovereenkomst tussen de Academie voor muziek, woord en dans en gemeentelijke basisschool De Notelaar in Oedelem goed te keuren.
De buitengewone algemene vergadering van TMVS vindt plaats op 13 december 2022. Er werd een voorstel van agenda bezorgd.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om:
De buitengewone algemene vergadering van IVM vindt plaats op 7 december 2022. Er werd een voorstel van agenda bezorgd.
De gemeenteraad dient de vertegenwoordigers en plaatsvervangers te mandateren voor deze vergadering.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om:
De algemene vergadering van Cipal dv vindt plaats op 15 december 2022. Er werd een voorstel van agenda bezorgd.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om:
De algemene vergadering van IGS Westlede vindt plaats op 13 december 2022. Er werd een voorstel van agenda bezorgd.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om:
Gezien de energiecrisis en de dalende koopkracht van veel Aalternaren kan de gemeente een aantal zaken faciliteren om de gevolgen van de crisis bij haar inwoners (deels) op te vangen. Groen doet 6 voorstellen.
1. Een fysiek contactpunt per gemeente
Per deelgemeente wordt minstens maandelijks een fysiek contactpunt geïnstalleerd waar bewoners terecht kunnen met al hun vragen omtrent tegemoetkomingen, premies, energiebesparende maatregelen,... Om de drempel zo laag mogelijk te houden wordt er niet gewerkt met een reservatiesysteem.
2. Brugfiguur
De gemeente werft een brugfiguur aan. Een brugfiguur is een neutrale vertrouwenspersoon die een brug vormt tussen kwetsbare gezinnen, welzijnsorganisaties en de school. De brugfiguur kan ondersteuning bieden aan gezinnen door hen te begeleiden in hun opvoedingstaken en andere bijkomende problematieken en door hen toe te leiden naar hulp- en dienstverlening. Brugfiguren helpen bij het uitbouwen van de pro-actieve werking van de OCMW. Ze vertrekken vanuit de school, een neutrale locatie. Door nauw samen te werken met schooldirecties, zorgteams en externe partners (zoals het CLB) kunnen zij bijdragen tot het sneller detecteren van kwetsbare gezinnen, begeleiding bieden aan deze gezinnen en hen toeleiden naar hulp- en dienstverlening.
3. Informatiecampagne met energiebesparingstips
Er komt een actieve informatiecampagne om verhuurders aan te zetten hun woningen te isoleren en energiebesparende maatregelen te nemen. Een energiecoach kan hierbij ingezet worden.
4. Mobiliteitsbudget
De gemeente voorziet een mobiliteitsbudget voor openbaar vervoer voor kwetsbare gezinnen. Door deze maatregel kunnen bewoners besparen op hun mobiliteitsbudget en komen we tegemoet aan de klimaatdoelstellingen.
5. Openstellen gemeentelijke gebouwen
De gemeente zet het gemeentelijk patrimonium open voor haar inwoners. Op koude dagen kunnen bewoners er terecht voor een activiteit, om sociale contacten te zoeken en zich te verwarmen.
6. Deelsystemen voor auto’s en fietsen
Een systeem van deelauto’s fietsen wordt dringend opgezet, in elke deelgemeente. Dit biedt mensen de kans om auto of fiets te gebruiken als ze die nodig hebben. Zo vermijden we het dure ‘bezit’, maar boeten we niet in op comfort.