Terug Gemeenteraad

ma 10/03/2025 - 20:00 Raadzaal

Openbare zitting

  • De gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening (GECORO) heeft een belangrijke rol als adviesorgaan voor het gemeentelijk ruimtelijk beleid. Zij adviseert de gemeenteraad, het college van burgemeester en schepenen en de omgevingsambtenaar bij het ontwikkelen en uitvoeren van het beleid inzake ruimtelijke planning.

    De commissie bestaat enerzijds uit een vast aantal deskundigen inzake ruimtelijke planning en bouwen, aangesteld door de gemeenteraad en anderzijds uit een aantal afgevaardigden uit de maatschappelijke geledingen. Bij de samenstelling van een nieuwe gemeenteraad wordt een nieuwe commissie ruimtelijke ordening aangesteld.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de samenstelling van de GECORO goed te keuren.

  • Volgens het decreet over het lokaal bestuur kan een gemeentebestuur adviesraden op te richten die het gemeentebestuur op regelmatige, systematische en niet-bindende wijze adviseren. Dit geldt ook voor culturele zaken en specifiek ook voor het beheer van de gemeentelijke bibliotheek.

    Bij de installatie van een nieuwe gemeenteraad, dienen deze adviesraden hernieuwd te worden. Het voorliggende organiek reglement legt de modaliteiten voor de samenstelling en de werking van de bibliotheekcommissie vast. Dit reglement loopt parallel met het Algemeen reglement op de adviesraden.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het organiek reglement voor de bibliotheekcommissie goed te keuren.

  • Met de invoering van de GFT-ophaling dient het huidige reglement 'Retributie op de inzameling van restafval, PMD en grof vuil' aangepast te worden. Op deze manier zal het mogelijk zijn om GFT-containers (40 liter en 120 liter) en GFT-stickers aan te bieden. De tarieven en wijze van betaling worden opgenomen in het bestaande reglement.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het aangepast retributiereglement op de inzameling van restafval, GFT, PMD en grof vuil goed te keuren.

  • De projectoproep "Gemeente zonder gemeentehuis" kadert in het relanceplan Vlaamse Veerkracht; een ambitieus investeringsplan van de Vlaamse Regering om het economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de zware impact van COVID-19. Het relanceplan is onderverdeeld in 7 speerpunten, 35 clusters en 180 projecten. Digitale transformatie is één van de zeven prioriteiten in het Vlaamse relanceplan.

    Om digitale transformatie bij lokale besturen te versnellen, richtte de Vlaamse Regering de subsidieoproepen ‘Gemeente zonder Gemeentehuis’ in. Een projectsubsidie Gemeente zonder Gemeentehuis houdt in dat 80% van de totale kosten voor digitale transformatie gesubsidieerd wordt door Vlaamse relancemiddelen. In het kader van Gemeente zonder Gemeentehuis projectoproep 6 – specifiek gericht op grootschalige transformaties – werd door het lokaal bestuur het projectvoorstel ‘Slimme raadpleegomgeving in de broekzak van de burger’ uitgewerkt. 

    De Vlaamse Regering keurde dit projectvoorstel goed. Gemeente zonder Gemeentehuis biedt de opportuniteit om deze grootschalige transformatie op vlak van beleidsnabijheid voor de burger en gelinkt notuleren voor de lokale besturen te realiseren met een projectsubsidie van 80%. De lokale besturen die het projectvoorstel indienen, nemen een voortrekkersrol op en zetten de toon op vlak van gelinkt notuleren en open data voor de komende jaren.

    In het kader van dit project is een partnership overeenkomst opgemaakt met het Vlaamse Gewest en Het Eigen Vermogen Digitaal Vlaanderen om de analyse van de functionele ontwikkelingen via MijnBurgerprofiel App te regelen. De betrokkenheid van de Vlaamse overheid is essentieel om de uitgewerkte oplossing zo nabij mogelijk bij de burger te brengen.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het onderdeel van de ontwikkeling, vastgelegd in de samenwerkingsovereenkomst van het Vlaamse Gewest en Het Eigen Vermogen Digitaal Vlaanderen, goed te keuren.

  • Op grond van artikel 37 van de Algemene Verordening Gegevensbescherming dient het lokaal bestuur over een functionaris voor gegevensbescherming te beschikken. Het lokaal bestuur werkt hiervoor samen met het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen. Door de wijziging van de functionaris voor gegevensbescherming dient een nieuwe samenwerkingsovereenkomst afgesloten te worden. 

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de samenwerkingsovereenkomst goed te keuren.

  • Het watergebonden bedrijventerrein Woestijne is gelegen langs het kanaal Gent-Oostende in Aalter. De Vlaamse Waterweg is eigenaar van het terrein en staat samen met het gemeentebestuur Aalter in voor de watergebonden ontwikkeling van het bedrijventerrein.

    Via een samenwerkingsovereenkomst tussen het lokaal bestuur, de provincie Oost-Vlaanderen en De Vlaamse Waterweg nv kunnen de uitbreidingsmogelijkheden van het terrein worden onderzocht, rekening houdende met de realiseerbare, haalbare en wenselijke evoluties.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om deze samenwerkingsovereenkomst goed te keuren.

  • De verkavelaar doet kosteloos afstand van een perceel grond in De Conincksgoed, met een oppervlakte van 784 m².

    Hiervoor werd er een akte kosteloze grondafstand opgemaakt door het notariaat.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de authentieke akte goed te keuren en de grond op te nemen in het openbaar domein van de gemeente Aalter.

  • Om huisnummers te kunnen toekennen aan de loten binnen de nieuwe verkaveling aan de Sportstraat moet de nieuwe wegenis een straatnaam krijgen. Gezien de nieuwe wegenis kan opgedeeld worden in drie wegdelen, werden drie straatnamen voorgedragen. 

    De gemeenteraad heeft eerder volgende straatnamen voorlopig aanvaard: 

    • Straat 1: 'Beekmeershoek' (deze straat loopt hoeksgewijs en is voorlopig doodlopend, maar kan op termijn opengetrokken worden na eventuele uitbreiding van de verkaveling);
    • Straat 2: 'Zwaluwendam' (deze straat is voorlopig doodlopend, maar kan op termijn opengetrokken worden na eventuele uitbreiding van de verkaveling);
    • Straat 3: 'Wilgeneind' (deze straat is doodlopend en dat zal zo blijven; de straat komt uit op de tuin van een huis). 

    Er werd nadien een openbaar onderzoek georganiseerd en dit leverde geen bezwaren op. Het Dagelijks Bestuur van de Cultuurraad verleende een positief advies. 

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de straatnamen ‘Beekmeershoek’, ‘Zwaluwendam’ en ‘Wilgeneind’ voor de nieuwe wegenis binnen de nieuwe verkaveling Sportstraat definitief te aanvaarden.

  • Op zaterdag 5 april 2025 passeert de Ronde van Vlaanderen Cyclo over het grondgebied van de gemeente. Er wordt met de organisator een convenant afgesloten die bindende afspraken maakt over de manier waarop dit event georganiseerd wordt.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de deelname aan de interlokale vereniging te bevestigen en het convenant goed te keuren. 

  • De buitengewone algemene vergadering van IVM vindt plaats op 19 maart 2025. Er werd een voorstel van agenda bezorgd.

    De gemeenteraad dient de vertegenwoordigers en plaatsvervangers te mandateren voor deze vergadering.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om:

    • de punten op de agenda goed te keuren;
    • de vertegenwoordigers en de plaatsvervangers te mandateren voor de buitengewone algemene vergadering van 19 maart 2025.
  • De buitengewone algemene vergadering vindt plaats op 26 maart 2025. Er werd een voorstel van agenda bezorgd.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om:

    • de punten op de agenda goed te keuren
    • de vertegenwoordiger en plaatsvervanger te mandateren voor de buitengewone algemene vergadering van 26 maart 2025.
  • De algemene vergadering van Cipal dv vindt plaats op 31 maart 2025. Er werd een voorstel van agenda bezorgd.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om:

    • de punten op de agenda goed te keuren
    • de vertegenwoordiger en plaatsvervanger te mandateren voor de algemene vergadering van 31 maart 2025.

Bijkomende punten

  • De verkeersdruk in de stationsomgeving van Aalter is in de laatste jaren erg toegenomen. Er zijn veel appartementen bijgekomen, de bib en de academie hebben daar een plaats gekregen en het station van Aalter trekt nog steeds veel pendelaars aan. Dit zorgt ervoor dat er op piekmomenten heel wat weggebruikers geconcentreerd zijn op 1 plek.

    Hoewel er plannen zijn om de stationsomgeving opnieuw vorm te geven, zijn er dringende (tijdelijke) ingrepen nodig om de verkeersveiligheid daar te verhogen, in de eerste plaats voor de zwakke weggebruikers. Het is immers een strook waarin zich veel fietsers en voetgangers (waaronder veel kinderen) bewegen, terwijl er dagelijks zware overtredingen gebeuren (de fietsstrook niet respecteren, overdreven snelheid, niet stoppen aan de zebrapaden …). Bovendien zijn er door de voorlopig onvolledige werken onduidelijke en gevaarlijke situaties ontstaan, zoals bijvoorbeeld een zebrapad dat werd weggewerkt met zwarte verf maar ondertussen opnieuw half zichtbaar is of een fietspad dat eigenlijk niet meer functioneel is. Met een aantal ingrepen, die niet noodzakelijk duur hoeven te zijn, kan er al heel wat worden bereikt.

Vragen en antwoorden


Publicaties

Besluitenlijst