Punt 1 tot en met 7 werd hem meegedeeld door het vast bureau.
OPENBARE ZITTING
Elk jaar worden de kredieten aangepast aan de vooruitzichten van het volgend boekjaar en de gevolgen op de volgende boekjaren. Aangezien dit de eerste meerjarenplanaanpassing is na de goedkeuring van de jaarrekening 2022 werden in deze aanpassing ook de resultaten van de jaarrekening 2022 verwerkt en is er een grondige bijsturing van de kredieten 2023 op basis van de evolutie van de uitgaven en de genomen beleidsbeslissingen in 2023.
Aangezien de financiële consequenties voor ten minste 3 toekomstige boekjaren moeten worden beschreven, zullen sommige schema’s in het meerjarenplan uitzonderlijk verwijzen naar het jaar 2026, niettegenstaande de periode van de aanpassing van het meerjarenplan steeds de initiële periode van het meerjarenplan blijft. Zo zullen de staat van het financieel evenwicht (schema M2), het overzicht van de ontvangsten en uitgaven volgens hun economische aard (schema T2) en het overzicht van de evolutie van de financiële schulden (schema T4) altijd de periode tot en met 2026 omvatten. De strategische nota blijft, conform art. 257 van het decreet lokaal bestuur, steeds betrekking hebben op de periode 2020-2025.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd de aanpassing van het meerjarenplan 2024/1 2020 - 2025 goed te keuren.
Midden november 2023 liet het Agentschap Binnenlands Bestuur, afdeling Lokale Financiën, per brief weten dat de jaarrekening 2022 is goedgekeurd.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd kennis te nemen van de brief inclusief het besluit van de gouverneur tot goedkeuring van de jaarrekening over het financiële boekjaar 2022 van het gemeentebestuur en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn van Aalter.
De Minder Mobiele Centrale veranderde in november 2023 zijn naam naar Mobitwin Centrale. Hierdoor dient er een nieuw reglement opgemaakt te worden. Het reglement werd geüpdatet met meest recente bepalingen die vanuit M-pact en de Mobitwin Centrale naar voor worden geschoven.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd het reglement goed te keuren.
De Vlaamse regering beoogt met het nieuwe besluit rechtspositieregeling de lokale besturen meer vrijheidsgraden te geven ter bevestiging van de lokale autonomie in het voeren van een modern personeelsbeleid. Om die reden koos de Vlaamse Regering er bewust voor om te werken met een kaderbesluit voor de nieuwe rechtspositieregeling en als vertrekpunt enkel de minimale bepalingen en voorwaarden over te nemen uit bestaande besluiten.
Er zijn geen dwingende bepalingen met betrekking tot het aanpassen van de bestaande rechtspositieregelingen. Ieder bestuur kan kiezen wanneer gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden binnen het nieuwe besluit rechtspositieregeling. Het bestuur kan er ook voor kiezen om bepaalde onderdelen van de rechtspositieregeling aan te passen zonder dat meteen alle onderdelen dienen aangepast te worden.
Op basis van voorgaande beslissingen en actuele noden is in eerste instantie de focus gelegd op het luik 'werving en selectie'. Daarnaast werden ook enkele andere elementen opgenomen zoals het voornemen van het toekennen van een digitaliseringsvergoeding, het principe van functieverzwaring, de bepalingen van het ontslagdecreet… Er werd ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om enkele updates aan te brengen zoals verwijzingen naar verouderde wetgeving.
Tot op heden bestonden 3 documenten (rechtspositieregeling gemeentepersoneel, rechtspositieregeling OCMW-personeel gemeenschappelijke graden en rechtspositieregeling OCMW-personeel specifieke graden) die op enkele artikels na volledig gelijklopend waren. Uit efficiëntieoverwegingen werd één document opgemaakt voor alle personeelsleden van het lokaal bestuur.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd om akkoord te gaan met de wijziging van de rechtspositieregeling.
Op 1 juni 2023 trad nieuwe regelgeving tot wijziging van de bescherming tegen represailles vanwege de werkgever op het vlak van discriminatie en geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk in werking. Hierdoor werd de procedure voor het verzoek tot formele psychosociale interventie wegens feiten van geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag aangepast. Van de gelegenheid werd gebruik gemaakt om nog enkele andere updates door te voeren. Er werd een aangepaste versie van het arbeidsreglement opgemaakt.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd om de wijziging van het arbeidsreglement goed te keuren.
Het decreet over het lokaal bestuur legt de personeelsformatie niet langer op als een verplicht instrument maar zolang het bestuur de personeelsformatie niet opheft of door een ander instrument vervangt, blijft ze gelden.
In functie van de opmaak van het meerjarenplan 2020-2025 werd de personeelsbehoefte voor de komende beleidsperiode al werd ingeschat en de financiële gevolgen daarvan werden opgenomen in het meerjarenplan. Hiervan gebeurt een jaarlijkse bijsturing. Over de invulling van dit personeelsplan wordt ook periodiek gerapporteerd.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd om akkoord te gaan met het opheffen van personeelsformatie en deze te vervangen door het personeelsplan met de budgettaire contouren zoals opgenomen in het meerjarenplan van het lokaal bestuur met een periodieke rapportering over de invulling van het personeelsplan.
Eind 2019 werd een samenwerkingsovereenkomst afgesloten tussen Energiehuis Veneco en het lokaal bestuur. Door recente wijzigingen van het Vlaamse Energiedecreet en de daaropvolgende uitbreiding van het takenpakket van de Vlaamse Energiehuizen is de huidige samenwerkingsovereenkomst achterhaald.
De samenwerkingsovereenkomst dient omwille van volgende redenen vernieuwd te worden:
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt gevraagd om de verlenging en wijziging van de samenwerkingsovereenkomst goed te keuren.