Terug
Gepubliceerd op 11/09/2023

2023_CBS_02847 - Collegebeslissing betreffende het verlenen van een omgevingsvergunning (OMV_2023074971), Aalter, Bogaertstraat 11

College van Burgemeester en Schepenen
ma 28/08/2023 - 16:00 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Pieter De Crem, burgemeester; Patrick Hoste; Herlinde Trenson; Dirk De Smul; Mathias Van de Walle; Kristof De Blaere; Philippe Verleyen; Johan Van den Kerchove, schepenen; Luc Jolie, algemeen directeur

Secretaris

Luc Jolie, algemeen directeur

Voorzitter

Pieter De Crem, burgemeester
2023_CBS_02847 - Collegebeslissing betreffende het verlenen van een omgevingsvergunning (OMV_2023074971), Aalter, Bogaertstraat 11 2023_CBS_02847 - Collegebeslissing betreffende het verlenen van een omgevingsvergunning (OMV_2023074971), Aalter, Bogaertstraat 11

Motivering

Motivering

Gelet op het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid;

Gelet op het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018, meer bepaald artikel 1.3.1.1. betreffende het uitvoeren van de watertoets door overheden die over een vergunning, een plan of programma moeten beslissen;

Gelet op de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingsbesluiten;

Gelet op het omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014 en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 15 §1 dat stelt dat het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg is bevoegd voor volgende aanvragen van: 1° de gemeentelijke projecten, 2° andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of deputatie bevoegd is;

Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (Vlarem II), met latere wijzigingen, inzonderheid deel 3 (betreffende het opleggen van bijzondere vergunningsvoorwaarden), deel 4 (betreffende de algemene milieuvoorwaarden voor ingedeelde inrichtingen) en deel 5 (betreffende de sectorale milieuvoorwaarden voor ingedeelde inrichtingen);

Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 10 maart 2006 houdende de vaststelling van de regels voor de scheiding tussen de gemeentelijke en bovengemeentelijke saneringsverplichting en de vaststelling van de zoneringsplannen;

Gelet op de omgevingsvergunningsaanvraag digitaal ingediend op 31 mei 2023 door mevrouw Claudia Baeke, Bogaertstraat 11 in Aalter voor het vellen van bomen in Aalter, Bogaertstraat 11 en gekend in het kadaster als Aalter afd. 8, sectie C, nr. 152L;

Gelet op de verklaring van volledigheid en ontvankelijkheid van de aanvraag van 5 juli 2023;

Gelet op de uiterste beslissingsdatum op 3 september 2023;

Gelet dat de aanvraag behandeld kan worden conform de vereenvoudigde procedure;

Overwegende dat de beoordeling van de voorliggende aanvraag als volgt kan worden gemotiveerd:

De gemeentelijk omgevingsambtenaar adviseert de aanvraag op 22 augustus 2023 als volgt:

‘Toetsing aan de regelgeving en de stedenbouwkundige voorschriften of verkavelingsvoorschriften:

Het perceel waarop de aanvraag betrekking heeft, is volgens gewestplan gelegen in een gebied voor verblijfsrecreatie en volgens het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan reconversie verblijfsrecreatie Groen Ursel, gelegen in erfgoedlandschap, binnen een zone voor openluchtrecreatie, in beboste omgeving, met nabestemming natuur of bos. 

De aanvraag betreft het vellen van twee dode bomen en is principieel in overeenstemming met deze plannen, gezien dit een beheersmaatregel is. Gelet op de inplanting van de bestaande bomen en dat het natuurlijk milieu kan worden hersteld en zelf gebaat is bij de kap en de daaropvolgende heraanplant, is de aanvraag verenigbaar met de planologische bestemming.

Openbaar Onderzoek:

Er werd geen openbaar onderzoek georganiseerd.

Adviezen:

  • Op 5 juli 2023 werd advies gevraagd aan Agentschap voor Natuur en Bos; het advies werd ontvangen op 6 juli 2023 en luidt voorwaardelijk gunstig als volgt:
    De bomen mogen gekapt worden als voorzien wordt in een kwalitatieve heraanplanting. Heraanplanten is noodzakelijk zodat er geen vermijdbare schade aan de natuur kan ontstaan. Bovendien hebben bomen/bomenrijen een grote landschappelijke en ecologische waarde.
    Het eerstvolgend plantseizoen wordt overgegaan tot heraanplanten met minstens evenveel nieuwe bomen. Heraanplanten moet gebeuren met een inheemse streekeigen boomsoort. De plantput moet voldoende groot zijn en aangevuld worden met goede grond (zonder afval of stenen). De bomen moeten minstens maat 12-14 hebben.
    De aanvrager neemt alle nodige voorzorgsmaatregelen met het oog op het welslagen van de nieuwe aanplant. Dit veronderstelt niet alleen een met zorg uitgevoerde aanplanting met kwalitatief degelijk plantgoed, maar ook het gebruik van een steunpaal of wortelverankering en het aanbrengen van een bescherming tegen wild- en/of veevraat. Bij uitval wordt gedurende het eerstvolgende plantseizoen de opengevallen plaats/plaatsen terug aangeplant. De aanvrager moet op de percelen minstens 2 nieuwe hoogstammige bomen tot volle wasdom brengen. Het kappen van de bomen wordt uitgevoerd buiten het broedseizoen (niet in de periode tussen 1 maart en 1 juli).
    De vergunningverlenende overheid kan de vergunning slechts toekennen mits naleving van deze voorwaarden.

De volgende verordening is van toepassing:

  • gemeentelijke algemeen gecoördineerde stedenbouwkundige verordening van 12 september 2022;

De aanvraag voldoet aan deze verordening.

Historiek van de vergunningen op het perceel:

  • Stedenbouwkundige vergunning voor het bouwen van een bosverblijf - goedgekeurd op 19 februari 1996.
  • Stedenbouwkundige vergunning voor bouwen van een weekendverblijf - goedgekeurd op 10 juni 2003.

Project-MER-screening:

De aanvraag heeft geen betrekking op een activiteit die voorkomt op de lijst van bijlage III bij het besluit van de Vlaamse regering van 1 maart 2013 inzake de nadere regels van de project-m.e.r.-screening in uitvoering van het decreet van 23 maart 2012 over de m.e.r.-screening.

Watertoets:

Het project is gelegen binnen een zone waarbij geen pluviale overstroming werd gemodelleerd. Er zijn dan ook geen redenen om bijkomende compensatie te voorzien.

Toetsing aan de omgevingseffecten:

Niet van toepassing.

Toetsing aan de goede ruimtelijke ordening:

Het perceel waarop de aanvraag betrekking heeft, is gelegen vlak bij het militair domein van Ursel, in een beboste omgeving die zich kenmerkt door natuur en vakantiewoningen. Het terrein bevat één vakantiewoning. 

Het betreft een aanvraag tot het vellen van twee bomen die zich bevinden in de wegberm ter hoogte van Bogaertstraat 11. De bomen maken deel uit van de dreef en zijn beiden dood.

Deze aanvraag wordt voorwaardelijk gunstig geadviseerd mits aan volgende herstelvoorwaarden wordt voldaan:

  • Voorafgaand aan het vellen dient men de boom na te zien op eventuele broednesten en/of andere natuurwaarden om in dat geval de vernietiging ervan of de schade er aan te voorkomen of te beperken of te herstellen (dat kan bv door pas te vellen na 30 juni zijnde het einde van het broedseizoen, of door broednesten te verplaatsen voor het vellen).
  • Het perceel is in verre mate vertuind. Om deze vertuining van het perceel tegen te gaan en het bos te herstellen, wordt een heraanplant opgelegd met minstens 4 inheemse hoogstammige loofbomen naar keuze (eik, beuk, linde,…) maat 12-14. Heraanplanten wordt opgelegd in het eerstvolgende plantseizoen volgend op de vellingswerken. De bomen worden aangeplant op een locatie naar keuze op het perceel van de aanvraag, mits voldoende afstand te houden vanaf de woning en de perceelsgrenzen zodat boomwortels volwaardig kunnen uitgroeien. De bomen worden telkens voorzien van twee boompalen waaraan ze worden gebonden. Bij sterfte dienen de bomen te worden vervangen in het eerstkomende plantseizoen, tot het vastgelegd aantal volwassen exemplaren overblijft.
  • Een bosstructuur dient steeds gevarieerd te zijn opgebouwd om goed te functioneren als ecosysteem. Hiervoor dienen volgende elementen aanwezig te zijn: volgroeide bomen, jonge bomen (die kunnen zorgen voor verjonging) en struiken als onder begroeiing. 
  • De resterende bomen moeten tijdens de werken beschermd en afgezet worden en hun oorspronkelijke wortelzone dient intact te blijven. 
  • De boomstronken dienen tevens te worden uitgefreesd en de freesresten verwijderd zodat de wegberm in zijn oorspronkelijk staat wordt hersteld.

Het vellen van deze bomen zal geen negatief effect hebben op de omgeving, gezien de te kappen bomen zich bevinden in het minst schadelijke deel van het terrein en ze worden vervangen door twee extra bomen, hierdoor zal de schade aan de natuurwaarden beperkt blijven. De aanvraag is voor vergunning vatbaar.’

Standpunt van het college van burgemeester en schepenen:

Het college van burgemeester en schepenen kan zich aansluiten bij dit advies en maakt dit als het hare. De omgevingsvergunning kan worden verleend.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 56 ยง2 van het decreet lokaal bestuur
<p>artikel 56 &sect;2 van het decreet lokaal bestuur: het college oefent de bevoegdheden uit die eraan zijn toevertrouwd overeenkomstig artikel 41, eerste lid, van dit decreet, of overeenkomstig andere wettelijke en decretale bepalingen</p>

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

De omgevingsvergunning te verlenen aan mevrouw Claudia Baeke wonende te Bogaertstraat 11 te 9910 Aalter voor het vellen van bomen in Aalter, Bogaertstraat 11 en gekend in het kadaster als Aalter afd. 8, sectie C, nr. 152L.

Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, indien nodig als uitvoering van andere regelgevingen.

De aanvrager dient het college van burgemeester en schepenen op de hoogte te brengen van het begin van de werkzaamheden of handelingen waarvoor de vergunning is verleend. De kennisgeving gebeurt via het omgevingsloket, 35 dagen nadat de melding van aanplakking van de beslissing is gebeurd. Ga naar het tabblad “Uitvoering” en vervolgens naar “ACTIES”. Onder de “Verplichte acties” kan de start van de werken ingegeven en verstuurd worden.

Artikel 2

De plannen en het aanvraagdossier waarop dit besluit gebaseerd is, maken er integraal deel van uit.

Artikel 3

Dat de in artikel 1 bedoelde omgevingsvergunning afhankelijk is van volgende voorwaarden en/of lasten:

  1. De werken mogen pas aanvatten 36 dagen na aanplakking van de omgevingsvergunning op de bouwplaats. Het gemeentebestuur staat in voor de aanplakking van de omgevingsvergunning binnen de tien dagen nadat het college van burgemeester en schepenen over de aanvraag heeft beslist. Het gemeentebestuur staat ook in voor de publicatie op de gemeentelijke website.
  2. De Algemene voorwaarden bouwprojecten goedgekeurd door het gemeentebestuur van Aalter op 22 juni 2020 dienen te worden nageleefd. 
  3. Bij beschadiging van het openbaar domein (fiets- en voetpaden, openbaar groen) dient dit in zijn oorspronkelijke staat te worden hersteld.
  4. De gemeenteraad keurde op 16 december 2019 een reglement goed betreffende een contant belasting op afgifte van de omgevingsvergunning, stedenbouwkundige en planologische attesten en openbaar onderzoek. De factuur wordt opgestuurd naar de aanvrager na afgifte van de omgevingsvergunning.
  5. Voorafgaand aan het vellen dient men de boom na te zien op eventuele broednesten en/of andere natuurwaarden.
  6. Heraanplanten met vier 4 inheemse hoogstammige loofbomen naar keuze (eik, beuk, linde,…) maat 12-14, in het eerstvolgend plantseizoen, vervangen indien afgestorven, tot volwassen exemplaar overblijft. De resterende bomen beschermen en na het vellen de stronken uitfrezen.

Artikel 4

De omgevingsvergunning uiterlijk tien dagen na datum waarop de beslissing is genomen via het Omgevingsloket ter kennis te brengen aan de aanvrager en de afdeling Ruimtelijke Ordening, bevoegd voor de omgevingsvergunning. 

Artikel 5

Tegen deze beslissing kan, overeenkomstig de modaliteiten en de termijnen beschreven in artikel 52 en volgende van het decreet Omgevingsvergunning en artikel 73 en volgende van het besluit Omgevingsvergunning en mits betaling van de voorgeschreven dossiertaks, beroep worden ingediend bij de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen, Woodrow Wilsonplein 2, 9000 Gent of via www.omgevingsloket.be.

Artikel 6

De omgevingsvergunning vervalt van rechtswege in elk van de volgende gevallen:

1° als de verwezenlijking van de vergunde stedenbouwkundige handelingen niet wordt gestart binnen de twee jaar na het verlenen van de definitieve omgevingsvergunning;

2° als het uitvoeren van de vergunde stedenbouwkundige handelingen meer dan drie opeenvolgende jaren wordt onderbroken.