Gelet op het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid;
Gelet op het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018, meer bepaald artikel 1.3.1.1. betreffende het uitvoeren van de watertoets door overheden die over een vergunning, een plan of programma moeten beslissen;
Gelet op de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingsbesluiten;
Gelet op het omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014 en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 15 §1 dat stelt dat het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg is bevoegd voor volgende aanvragen van: 1° de gemeentelijke projecten, 2° andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of deputatie bevoegd is;
Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (Vlarem II), met latere wijzigingen, inzonderheid deel 3 (betreffende het opleggen van bijzondere vergunningsvoorwaarden), deel 4 (betreffende de algemene milieuvoorwaarden voor ingedeelde inrichtingen) en deel 5 (betreffende de sectorale milieuvoorwaarden voor ingedeelde inrichtingen);
Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 10 maart 2006 houdende de vaststelling van de regels voor de scheiding tussen de gemeentelijke en bovengemeentelijke saneringsverplichting en de vaststelling van de zoneringsplannen;
Gelet op de omgevingsvergunningsaanvraag digitaal ingediend op 1 juni 2023 door STUIVENBERG NV, Vrekkemstraat 86 in Aalter voor het herbouwen van een varkensstal tot hobbystal voor alpaca's in Aalter, Kruisstraat 8 en gekend in het kadaster als Aalter, afd. 8, sectie B, nrs. 821C en 821D;
Gelet op de verklaring van volledigheid en ontvankelijkheid van de aanvraag van 30 juni 2023;
Gelet op de uiterste beslissingsdatum op 29 augustus 2023;
Gelet dat de aanvraag behandeld kan worden conform de vereenvoudigde procedure en dat geen openbaar onderzoek is vereist;
Overwegende dat de beoordeling van de voorliggende aanvraag als volgt kan worden gemotiveerd:
De gemeentelijk omgevingsambtenaar adviseert de aanvraag op 21 augustus 2023 als volgt:
‘Toetsing aan de regelgeving en de stedenbouwkundige voorschriften of verkavelingsvoorschriften:
Het perceel is volgens het gewestplan gelegen in een agrarisch gebied. De aanvraag betreft het bouwen van een stal voor alpaca's bij een zonevreemde woning. De aanvraag is principieel in strijd met de bestemmingsvoorschriften. Met toepassing van artikel 4.4.8/2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan men, onder bepaalde voorwaarden, per hoofdzakelijk vergunde residentiële woning of bedrijfswoning één stal voor weidedieren die geen betrekking heeft op beroepslandbouw, oprichten in agrarisch gebied, zowel volgens de plannen van aanleg (APA - BPA – gewestplan) als volgens de ruimtelijke uitvoeringsplannen. De stal moet in de onmiddellijke nabijheid (binnen een straal van 50 m) van een hoofdzakelijk vergunde of vergund geachte woning worden opgericht. De Raad voor Vergunningsbetwistingen oordeelt in een arrest van 22 oktober 2019 dat met “een hoofdzakelijk vergunde of vergund geachte woning” de woning van de aanvrager wordt bedoeld. Volgens de Raad moet er dus een band bestaan tussen de aanvrager van de hobbystal en de woning waarbij de hobbystal wordt opgericht en kan een hobbystal in landbouwgebied bijgevolg enkel worden opgericht bij de eigen woning van de aanvrager en niet bij een andere woning.
De voorliggende aanvraag voldoet niet aan deze bepalingen. De bouwheer is woonachtig aan de Vrekkemstraat 86 in Aalter en niet aan de Kruisstraat 8. Dit adres ligt op meer dan 200 m van de woning van de bouwheer. De voorliggende aanvraag doorstaat de legaliteitstoets niet.
Openbaar Onderzoek:
Niet vereist.
Adviezen:
De voorwaardelijke adviezen worden gevolgd. De voorliggende aanvraag dient in overeenstemming te zijn met de wettelijke bepalingen.
De volgende verordeningen zijn van toepassing:
De aanvraag voldoet aan deze verordeningen.
Historiek van de vergunningen op het perceel:
Project-MER-screening:
De aanvraag heeft geen betrekking op een activiteit die voorkomt op de lijst van bijlage III bij het besluit van de Vlaamse regering van 1 maart 2013 inzake de nadere regels van de project-m.e.r.-screening in uitvoering van het decreet van 23 maart 2012 over de m.e.r.-screening.
Watertoets:
Het project is gelegen binnen een zone waarbij geen pluviale en/of fluviale overstroming werd gemodelleerd. Er zijn dan ook geen redenen om bijkomende compensatie te voorzien.
Toetsing aan de omgevingseffecten:
Niet van toepassing.
Toetsing aan de goede ruimtelijke ordening:
De bouwplaats is gelegen in de landelijke omgeving tussen de woonkernen van Bellem en Ursel, een omgeving die zich kenmerkt door een cluster van bebouwing bestaande uit zonevreemde woningen en een aantal landbouwbedrijven. De bouwplaats heeft een oppervlakte van 2.467,1 m². Op het perceel bevindt zich een zonevreemde woning met in de tuinzone een drietal woningbijgebouwen. De woning is aangebouwd aan de woning op het linksaanpalende perceel. Ze bestaat uit één bouwlaag onder zadeldak met achteraan een aanbouw met een uitbouw in het achterste dakvlak. Rechts van de woning bevindt zich een oprit in grindverharding die aansluit op de bestaande bebouwing in de achtertuinzone. Het betreffen drie vrijstaande constructies waarvan 1 garage, 1 tuinberging en 1 woningbijgebouw. Deze gebouwen worden gesloopt in functie van het bouwen van een stalling voor alpaca’s. De stal wordt ingeplant op 37,30 m van de rooilijn, op 10,6 m van de linker perceelsgrens en op 2 m van de rechter perceelsgrens. De breedte van de stal bedraagt 10 m, de diepte 14 m. De kroonlijsthoogte bedraagt 3,30 m, de nokhoogte 4,80 m. De stal wordt opgetrokken in vergrijsd hout, de dakconstructie wordt afgewerkt in rood-bruine golfplaten. De stal bevat 2 boxen voor het plaatsen van de dieren, een voedergang en een berging. Er worden geen bijkomende verhardingen voorzien. Bij de aanvraag wordt informatie gevoegd betreffende de aankoop van identificatiechips voor 31 alpaca’s. De bouwheer beschikt over 5,30 ha weidegrond. De ingekomen adviezen luiden voorwaardelijk gunstig en worden bijgetreden.
De stal voor de alpaca’s wordt niet gebouwd binnen een straal van 50 m van de woning van de aanvrager. De Raad voor Vergunningsbetwistingen oordeelt in een arrest van 22 oktober 2019 dat met “een hoofdzakelijk vergunde of vergund geachte woning” de woning van de aanvrager wordt bedoeld. Volgens de Raad moet er dus een band bestaan tussen de aanvrager van de hobbystal en de woning waarbij de hobbystal wordt opgericht en kan een hobbystal in landbouwgebied bijgevolg enkel worden opgericht bij de eigen woning van de aanvrager en niet bij een andere woning. De voorliggende aanvraag doorstaat de legaliteitstoets niet. Een verdere beoordeling van de goede ruimtelijke ordening is niet aan de orde. De aanvraag is niet voor vergunning vatbaar.’
Standpunt van het college van burgemeester en schepenen:
Het college van burgemeester en schepenen kan zich aansluiten bij dit advies en maakt dit als het hare. De omgevingsvergunning dient te worden geweigerd.
De omgevingsvergunning te weigeren aan STUIVENBERG NV, Vrekkemstraat 86 in Aalter voor het herbouwen van een varkensstal tot hobbystal voor alpaca's in Aalter, Kruisstraat 8 en gekend in het kadaster als Aalter, afd. 8, sectie B, nrs. 821C en 821D.
De plannen en het aanvraagdossier waarop dit besluit gebaseerd is, maken er integraal deel van uit.
Het gemeentebestuur staat in voor de aanplakking van de omgevingsvergunning binnen de tien dagen nadat het college van burgemeester en schepenen over de aanvraag heeft beslist. Het gemeentebestuur staat ook in voor de publicatie op de gemeentelijke website.
De omgevingsvergunning uiterlijk tien dagen na datum waarop de beslissing is genomen via het Omgevingsloket ter kennis te brengen aan de aanvrager en de afdeling Ruimtelijke Ordening, bevoegd voor de omgevingsvergunning.
Tegen deze beslissing kan, overeenkomstig de modaliteiten en de termijnen beschreven in artikel 52 en volgende van het decreet Omgevingsvergunning en artikel 73 en volgende van het besluit Omgevingsvergunning en mits betaling van de voorgeschreven dossiertaks, beroep worden ingediend bij de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen, Woodrow Wilsonplein 2, 9000 Gent of via www.omgevingsloket.be.