Punt 1 tot en met 29 werd hem meegedeeld door het college van burgemeester en schepenen.
Punt 30 werd hem meegedeeld door raadslid Mieke Schauvliege (Groen).
OPENBARE ZITTING
MEDEDELINGEN
Mededeling toezichthoudende overheid klacht
Mededeling toezichthoudende overheid klacht
BIJKOMENDE PUNTEN
30. Opheffen verbod kleine windmolens (astype 15m)
VRAGEN EN ANTWOORDEN
BESLOTEN ZITTING
29. Bevindingen Audit Vlaanderen. Mededeling.
De gemeenteraden van Aalter en Maldegem beslisten tot een vrijwillige samensmelting van beide politiezones. Het koninklijk besluit dat het ambtsgebied van de nieuwe politiezone bepaalt, werd gepubliceerd. Hierna kan overgegaan worden tot de verkiezing van de leden van de nieuwe politieraad.
Voor het gemeentebestuur Aalter kunnen 10 leden aangeduid worden. De kandidatenlijst opgemaakt op basis van de ingediende voordrachtsakten werd bekendgemaakt door de burgemeester.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd over te gaan tot de verkiezing van de leden van de politieraad.
In het kader van het federaal toezicht werd de begrotingswijziging 2022 van de politiezone Aalter goedgekeurd.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het schrijven van de Federale dienst gouverneur, dienst toezicht, Kalandeberg 1, 9000 Gent.
De personeelsformatie van de politiezone Aalter werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 21 oktober 2019.
Een eerste inspecteur van politie zal per 1 augustus 2023 het stelsel NAVAP genieten.
Bijgevolg kan de betrekking vacant verklaard worden.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de betrekking van inspecteur van politie vacant te verklaren.
De vacante betrekking van inspecteur van politie, goedgekeurd door de gemeenteraad op 8 november 2021, is tot op heden nog niet ingevuld.
Door de politiezone wordt voorgesteld deze beslissing in te trekken en de betrekking te vervangen door een inspecteur van politie, maatschappelijke zorg, voorzien in de goedgekeurde personeelsformatie, via mobiliteit met wervingsreserve;
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de gemeenteraadsbeslissing van 8 november 2021 in te trekken en het vacant verklaren van één betrekking van inspecteur van politie, maatschappelijke zorg, via mobiliteit met wervingsreserve, goed te keuren.
Voor de organisatie van de selectie betreffende de aanwerving van een inspecteur van politie dient een plaatselijke selectiecommissie samengesteld te worden.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de samenstelling van de plaatselijke selectiecommissie goed te keuren.
Voor de organisatie van de selectie betreffende de aanwerving van een inspecteur van politie, maatschappelijke zorg, dient een plaatselijke selectiecommissie samengesteld te worden.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de samenstelling van de plaatselijke selectiecommissie goed te keuren.
De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de subsidiereglementen en het toekennen van de nominatieve subsidies. De lijst van de nominatieve subsidies vormt geen onderdeel meer van de aanpassing van het meerjarenplan 2020 - 2025, maar wordt goedgekeurd in een afzonderlijk besluit.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de lijst van nominatieve subsidies 2023/1 goed te keuren.
Door een wijziging van het decreet lokaal bestuur zijn alle steden en gemeenten in Vlaanderen verplicht om vanaf maart 2023 om een deontologische commissie op te richten. Deze commissie ziet toe op de verantwoordelijke invulling van de lokale politieke mandaten en de deontologische code.
In de deontologische code moet de samenstelling, de openbaarheid van de vergaderingen en de werking van de deontologische commissie worden opgenomen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de wijziging van de deontologische code goed te keuren.
Het gemeentebestuur ondersteunt sinds jaren de vorming van personen die actief zijn in het jeugdwerk. Op basis van het reglement 'Premie voor individuele kadervorming en vormingsinitiatieven jeugdwerk' kunnen jongeren een tussenkomst krijgen in het inschrijvingsgeld voor deze vorming. Door een samenwerking met Vrije tijdspunt - vzw Oranje kan er vanaf 2023 ook ingeschreven worden via de cel Jeugdwerk en Welzijn voor een animatorencurcus. Het gemeentebestuur neemt een deel van dit inschrijvingsgeld ten laste waardoor deze jongeren geen recht meer hebben op een premie. Het premiereglement dient hiermee aangepast te worden.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de aanpassing aan het reglement 'premie voor individuele kadervorming en vormingsinitiatieven jeugdwerk' goed te keuren.
Op 8 november 2021 besliste de gemeenteraad de invulling voor de sportsite te Bellem principieel goed te keuren.
Op 12 juli 2022 ging de gemeenteraad akkoord met de aangepaste projectinhoud voor deze site.
Er werd een bestek opgesteld voor de aanleg van een kunstgrasveld en omgevingswerken.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om:
Op 8 november 2021 besliste de gemeenteraad het project 'Slopen gebouw academie Stationsstraat en omvormen naar groenruimte met ondergrondse parking' principieel goed te keuren.
Op 14 februari 2022 besliste de gemeenteraad de selectieleidraad, de raming van 3.056.347,62 euro incl. 21% btw en de plaatsingsprocedure voor deze opdracht, met name de mededingingsprocedure met onderhandeling, goed te keuren.
Er werd op 28 februari 2023 een offerte ingediend.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld een aangepaste raming van 4.414.989,61 euro (excl. btw, externe erelonen, herzieningen, projectmanagement en onvoorzienigheden) voor de opdracht Slopen gebouw academie Stationsstraat en omvormen naar groenruimte met ondergrondse parking goed te keuren.
De gemeenteraad ging principieel akkoord met de online openbare verkoop van de gemeentelijke gronden langs de Steenweg op Deinze.
De site werd op een online vastgoedplatform gepubliceerd van 20 oktober 2022 tot 22 december 2022, waardoor elke potentiële geïnteresseerde de kans kreeg om een bod uit te brengen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met de aanvaarding van het hoogste bod.
In de Heilige Sakramentstraat werd aan een verkavelaar in 1990 door het prefusiebestuur Knesselare een verkavelingsvergunning afgeleverd voor 2 loten. Aan de verkavelaar werd een grondafstand opgelegd voor de inlijving van de gronden bij het openbaar domein. Deze grondafstand werd nooit gerealiseerd ook niet bij de doorverkoop van de loten.
Om de toestand aldaar te regulariseren is een grondafstand noodzakelijk waarvoor een akte is opgemaakt.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan de authentieke akte.
Het prefusiebestuur Knesselare sloot in 2012 een overeenkomst af met de intercommunale Imewo voor het vestigen van een erfpachtrecht voor de elektriciteitscabine in de Prinsengoeddreef 35+.
Tot op heden werd geen akte verleden voor het vestigen van dit erfpachtrecht. Deze situatie wordt nu geregulariseerd.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan de authentieke akte.
De gemeenteraad ging akkoord met de onderhandse verkoop van grond aan Fiberklaar om reden van openbaar nut, namelijk voor het plaatsen van PoP-cabines (Point of Presence) in de Hollebeek- en de Hagepreekstraat.
De afdeling Vastgoedtransacties maakte de aktes op voor de overdracht van 35,25 m² en 29,49 m² gemeentelijke grond.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om goedkeuring te verlenen aan de aktes.
De gemeenteraad verleende op 19 december 2022 goedkeuring aan de principes van de samenwerkingsovereenkomst met Veneco voor de onteigening en de verdere ontwikkeling van het bedrijventerrein Moerakker.
Veneco werkte deze principes uit in een nieuwe samenwerkingsovereenkomst.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan de nieuwe samenwerkingsovereenkomst.
Voor een deel van het Drongengoedgebied is het een meerwaarde om straatnamen toe te kennen aan een aantal dreven. Hoewel de dreven in private eigendom zijn, kunnen straatnamen toegekend worden en is het soms ook aanbevolen om veiligheidsredenen wanneer deze wegen een openbaar karakter hebben. Het voorstel werd uitgewerkt door Agentschap Natuur en Bos, vzw Vrienden van het Drongengoed en Werkgroep B-67.
De gemeenteraad heeft eerder volgende straatnamen voorlopig aanvaard: Bouwdreef, Gravin Johannadreef, Krakkegang, Sneppendreef, Jagerswegel, Kwade Vijverdreef, Mageren Bos en Meers, Norbertijnendreef, Prelatenpad, Abt de Stooppad, Oude Hofstededreef, De Peirdebulken, Havikendreef, Eeberghdreef, Geitenmelkerdreef, Egelwegelke, Jachtdreef, Krakeelparking en Vliegeniersdreef.
Er werd nadien een openbaar onderzoek georganiseerd en dit leverde geen bezwaren op. De gemeentelijke cultuurraad verleende een positief advies.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de voorgestelde straatnamen definitief te aanvaarden.
Op donderdag 6 april 2023 tot en met zaterdag 8 april 2023 vindt de TAC Rally plaats. Gezien de klassementsproef op zaterdag 8 april 2023 het Aalterse grondgebied zal doorkruisen, is een bijzonder nood- en interventieplan opgemaakt door de stad Tielt. In het bijzonder nood- en interventieplan zijn de gegevens van de noodplanningsverantwoordelijken van de gemeente Aalter opgenomen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het bijzonder nood- en interventieplan TAC rally goed te keuren.
Naar aanleiding van de TAC Rally op 7 en 8 april 2023 is, in het kader van een veilige en overzichtelijke organisatie, een tijdelijke politieverordening vereist.
Enerzijds mogen servicewagens geen herstellingen of onderhoudswerken aan rallyvoertuigen uitvoeren langs de openbare weg in Aalter. Anderzijds worden eet- en dranktenten (of gelijkaardige verkoopkramen) op plaatsen langs de straten en wegen waar klassementsproeven worden gereden, verboden tenzij een schriftelijke toelating door de burgemeester wordt gegeven.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om deze tijdelijke politieverordening goed te keuren.
Op zondag 2 april 2023 doorkruist de wielerwedstrijd "Ronde van Vlaanderen voor dames elite” en “Ronde van Vlaanderen voor heren elite" het gemeentelijk grondgebied. Naast de organisatie van de Ronde van Vlaanderen organiseert Flanders Classics daags voor de Ronde opnieuw de Ronde van Vlaanderen Cyclo voor wielertoeristen.
Er wordt voorgesteld om met Flanders Classics een samenwerkingsovereenkomst "Aalter – Partnerstad van de Ronde van Vlaanderen 2023 – 2025 – 2027” af te sluiten.
Om daarnaast afspraken te kunnen maken met de organisator voor het recreatieve wielerevent wordt een convenant afgesloten waarin de verplichtingen van de besturen én de organisator worden vastgelegd. Om al deze afspraken afdwingbaar te maken, stort de organisator een waarborg. Om deze waarborg te kunnen beheren en financiële verrichtingen te kunnen uitvoeren, verenigen de gemeenten zich in een interlokale vereniging. Zowel het convenant als de toetreding tot de interlokale vereniging worden ter goedkeuring voorgelegd.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om:
Op zondag 2 april 2023 doorkruist de Ronde van Vlaanderen voor dames elite en voor heren elite het grondgebied van de gemeente Aalter. De doortocht zal gepaard gaan met tal van lokaal georganiseerde activiteiten. Om dit alles in goede banen te leiden zijn een aantal afspraken inzake de veiligheid van de activiteiten vastgelegd.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de tijdelijke politieverordening veiligheid Ronde van Vlaanderen goed te keuren.
Sinds 2019 wordt gewerkt aan een gezamenlijke toekomstvisie samen met alle betrokken gemeenten en mobiliteitspartners en dit binnen de vervoerregio Gent, waarvan Aalter deel uitmaakt.
In het Regionaal Mobiliteitsplan staat opgenomen hoe de mobiliteitsuitdagingen in elke regio dienen opgelost te worden met concrete acties per vervoersmiddel. Op deze manier wordt de mobiliteitsvisie op middellange termijn vastgelegd (2030).
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het voorlopig ontwerp van het Regionaal Mobiliteitsplan.
Het gemeentebestuur heeft het “Burgemeestersconvenant voor klimaat en energie” ondertekend waarbij het zich engageert om:
Om de vooropgestelde CO2 -reductie van 40% te bewerkstelligen werd in samenwerking met provinciebestuur Oost-Vlaanderen en het studiebureau Futureproofed het “Klimaatmitigatieplan Aalter” opgemaakt.
Het klimaatmitigatieplan omvat een CO2 -cijferanalyse van 2011 t.e.m. 2020 , kansen en uitdagingen voor de gemeente Aalter en een set van klimaatmaatregelen en acties.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het klimaatmitigatieplan goed te keuren.
Het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) wil de Vlaamse steden en gemeenten ondersteunen in het behalen van concrete doelstellingen en bouwt voort op reeds ingeburgerde initiatieven zoals het Burgemeestersconvenant 2030. De focus ligt op vier werven: vergroening, energie, mobiliteit en regenwater.
Het LEKP bevat wederzijdse engagementen die de sleutelrol van lokale besturen in het Vlaamse klimaat- en energiebeleid beklemtonen.
De concrete acties, onderverdeeld in de vier werven, zullen ter beschikking worden gesteld in een catalogus.
Het gemeentebestuur wenst hiermee zijn sleutelrol als lokaal bestuur te beklemtonen in het behalen van de gezamenlijke klimaatdoelstellingen.
In 2022 werden een aantal acties uitgevoerd om de doelstellingen te halen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om kennis te nemen van de voortgang in verband met het LEKP.
Het gemeentebestuur wenst in het kader van de vernieuwing van het wagenpark enkele voertuigen aan te kopen.
Aalter kan als lid van streekintercommunale Veneco afnemen van de raamovereenkomst/aankoopcentrale 'Duurzame voertuigen' van IGEMO, gelanceerd door alle Vlaamse streekintercommunales.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om toe te treden tot de aankoopcentrale aangaande de groepsaankoop Duurzame voertuigen.
De vzw Kompas organiseert een project Digibank Plus. Met dit project richten ze zich specifiek op mensen met een beperking die digitale vragen hebben. Hun werkingsgebied strekt zich uit over de regio Oost-Vlaanderen. Om deze reden vragen zij een engagementsverklaring met alle steden en gemeenten waar zij actief zijn en departement Werk en Sociale Economie. Deze overeenkomst houdt enkel in dat het gemeentebestuur op de hoogte is van het aanbod en personen met een beperking kan doorverwijzen aan hen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de engagementsverklaring Digibank Plus met departement Werk en Sociale Economie goed te keuren.
De raad van bestuur van IGS Westlede heeft een voorstel van statutenwijziging overgemaakt om de vereniging in regel te stellen met de wijzigingen van het Wetboek Vennootschappen en Verenigingen. Deze statutenwijziging zal ter goedkeuring voorgelegd worden aan de buitengewone algemene vergadering IGS Westlede van 30 mei 2023.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de statutenwijziging goed te keuren.
De algemene vergadering van IGS Westlede vindt plaats op 30 mei 2023. Er werd een voorstel van agenda bezorgd.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om:
Op de gemeenteraad werd een verordening goedgekeurd die windmolens van maximaal 15 m enkel toelaat op industrieterreinen, deze is van kracht geworden op 11 december 2022. Landbouwers die een kleine windmolen willen plaatsen kunnen dat in Aalter bijgevolg niet. Dat doet de absurde situatie ontstaan dat landbouwers in dezelfde straat maar in een andere gemeente (vb Lievegem/Bellem) wel een windmolen mogen plaatsen om energie op te wekken voor hun bedrijfsvoering maar dat landbouwers in Aalter maar nagenoeg op de dezelfde plek gesitueerd zijn, dat niet mogen. Ondanks het feit dat de impact op het landschap en natuur hetzelfde is.
Groen wijst er op dat de provincie Oost-Vlaanderen in haar windplan een genuanceerde visie uitgewerkt heeft. Binnen de ruimtelijk kwetsbare gebieden (groengebieden, natuurgebieden, natuurgebieden met wetenschappelijke waarde, natuurreservaten, natuurontwikkelingsgebieden, parkgebieden, bosgebieden, valleigebieden, brongebieden, agrarische gebieden met ecologische waarde of belang, grote eenheden natuur, grote eenheden natuur in ontwikkeling en de ermee vergelijkbare gebieden) en de gebieden die een bescherming hebben met betrekking tot landschap (ankerplaatsen en beschermde landschappen) kunnen hierdoor geen kleinschalige windturbines worden toegestaan, met uitzondering van schroeftypes of andere niet wiektypes die geïntegreerd zijn binnen het ontwerp van een gebouw, een bedrijf of een constructie. Kleinschalige windturbines kunnen niet worden ingeplant op of in het zichtveld van beschermde monumenten of constructies tenzij hiervoor het uitdrukkelijke positieve advies van de dienst onroerend erfgoed wordt bekomen. Binnen de ruimtelijk niet kwetsbare gebieden kunnen kleinschalige windturbines in principe een plaats vinden. Om een versnippering van de open ruimte te voorkomen dienen ze echter steeds te worden opgericht in de onmiddellijke nabijheid van woningen, bedrijven of nutsvoorzieningen en kunnen ze aldus niet solitair noch in clusters in de open ruimte worden ingeplant. Een vuistregel voor de inplantingsmogelijkheden voor private kleinschalige turbines binnen de open ruimte kan zijn dat deze niet verder dan 2 maal de masthoogte mogen verwijderd zijn van bestaande vergunde bebouwing.
Groen is van oordeel dat een goede afweging gemaakt moet worden of een (kleinschalige) windmolen al dan niet aanvaardbaar is. Het provinciaal windplan biedt hiervoor een goed kader. Een totaal verbod is niet wenselijk.
Het gemeentebestuur van Aalter ondertekende het Burgemeestersconvenant en engageerde zich om een lokaal Energie- en Klimaatplan op te stellen en om klimaat- en energiebesparende acties te ondernemen. Concreet engageerde het gemeentebestuur van Aalter zich om de uitstoot van CO2 terug te dringen met 40% tegen 2030 tov 2011. Uit een recent rapport blijkt dat de CO2-uitstoot tussen 2011 en 2020 met 1,81 % is gedaald in Aalter. In Oost-Vlaanderen noteren we een daling met 7,8% als de snelwegen niet meegerekend worden (of -5,9% met snelwegen). Dit is een rampzalig resultaat. Inspanningen om de uitstoot te verminderen, moeten drastisch omhoog.
Duurzame initiatieven, die bovendien de productieprijs verminderen, moeten gestimuleerd worden ipv geboycot. Groen stelt voor om het verbod op het plaatsen van kleine windmolens, geformuleerd onder TITEL 4. Windturbines Artikel 2 van de Gemeentelijke algemeen gecoördineerde stedenbouwkundige verordening van 11 december 2022, te schrappen.
Audit Vlaanderen bezorgde aan de voorzitter van de gemeenteraad haar bevindingen naar aanleiding van de forensische audit uitgevoerd bij het lokaal bestuur Herent.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de mededeling.