Terug
Gepubliceerd op 21/11/2022

2022_CBS_03436 - Collegebeslissing betreffende de principiële goedkeuring voor de opstart van een campagne 'kwalitatieve horeca' en het uitvoeren van controlebezoeken in horecazaken in dat kader

College van Burgemeester en Schepenen
ma 24/10/2022 - 16:00 *
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Pieter De Crem, burgemeester; Patrick Hoste; Herlinde Trenson; Dirk De Smul; Mathias Van de Walle; Kristof De Blaere; Philippe Verleyen; Johan Van den Kerchove, schepenen; Luc Jolie, algemeen directeur

Secretaris

Luc Jolie, algemeen directeur

Voorzitter

Pieter De Crem, burgemeester
2022_CBS_03436 - Collegebeslissing betreffende de principiële goedkeuring voor de opstart van een campagne 'kwalitatieve horeca' en het uitvoeren van controlebezoeken in horecazaken in dat kader 2022_CBS_03436 - Collegebeslissing betreffende de principiële goedkeuring voor de opstart van een campagne 'kwalitatieve horeca' en het uitvoeren van controlebezoeken in horecazaken in dat kader

Motivering

Motivering

Gelet op de wet van 28 december 1983 betreffende de vergunning voor het verstrekken van sterke dranken, en latere wijzigingen;

Gelet op het koninklijk besluit van 3 april 1953 tot samenordening van de wetsbepalingen inzake de slijterijen van gegiste dranken, en latere wijzigingen;

Gelet op de collegebeslissing van 15 maart 2021 betreffende de principiële goedkeuring voor het uitvoeren van plaatsbezoeken door politie en brandweer in het kader van het proces 'aflevering drankvergunning';

Gelet op het overleg van 13 april 2022 en verder betreffende de toepassing van de politieverordening inzake preventie van brand en ontploffing van publiek toegankelijke inrichtingen;

Gelet op het politie-overleg van 5 september 2022 betreffende de opstart van controlebezoeken van bestaande horecazaken;

Overwegende dat voorgesteld wordt deze campagne positief aan te pakken en de controlebezoeken te kaderen in een campagne rond kwalitatieve horeca waarbij Aalter, als culinaire trekpleister, inzet op kwalitatieve horeca; dat voorgesteld wordt om voor deze campagne labels, in stickervorm, als keurmerk voor 'kwalitatieve Aalterse horeca' te ontwerpen en te drukken, die in de etalage of op de voordeur van de horecazaak bevestigd kunnen worden; dat het de bedoeling is alle Aalterse horecazaken te adviseren over de wetgeving inzake drankslijterijen, hygiëne en brandveiligheid, als meerwaarde voor de klant en voor een positieve, gezamenlijke beeldvorming van Aalterse horeca; dat op die manier horeca vanuit het lokaal bestuur gestimuleerd en begeleid wordt om blijvend in te zetten op hoogwaardige kwaliteit;

Overwegende dat er periodiek gebundelde, aangekondigde horecabezoeken zullen plaatsvinden in elke dorpskern door de ambtenaar lokale economie, de hoofdinspecteur van de lokale politiezone en de officier brandpreventie van de Hulpverleningszone Meetjesland;

Overwegende dat deze controlebezoeken opgelijst en de geformuleerde adviezen gerapporteerd zullen worden aan de burgemeester; dat het de bedoeling is haalbare adviezen te formuleren aan de horecazaken; dat eventuele wantoestanden op die manier  gerapporteerd en in de kiem gesmoord kunnen worden; dat er op die manier een duidelijker beeld gevormd kan worden van het horecalandschap van de gemeente; dat indien nodig een opvolgbezoek gepland wordt; 

Overwegende dat voorgesteld wordt dit proactief in de gemeentelijke communicatiekanalen te communiceren;

Overwegende dat geen budget beschikbaar is voor het ontwikkelen van deze labels; dat de actie 1152 Promotie van de lokale horeca een actie met nulkrediet betreft; dat de aankoop van deze stickers geraamd wordt op 200 euro exclusief btw; dat dit bedrag bijkomend voorzien dient te worden in de gemeentelijke meerjarenplanning;

Overwegende dat tevens voorgesteld wordt om, onder andere in het kader van publiek toegankelijke horeca-inrichtingen, de politieverordening inzake brand en ontploffing van publiek toegankelijke inrichtingen te actualiseren gezien de huidige versie een aantal knelpunten bevat inzake de parameters van publiek toegankelijke inrichtingen (vb. onderscheid zittend en staand publiek, onderscheid 'type' horeca: 'fuifcafé' - 'koffiebar' -..., onderscheid open versus gesloten keuken e.d.);

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 56 §2 van het decreet lokaal bestuur
<p>artikel 56 &sect;2 van het decreet lokaal bestuur: het college oefent de bevoegdheden uit die eraan zijn toevertrouwd overeenkomstig artikel 41, eerste lid, van dit decreet, of overeenkomstig andere wettelijke en decretale bepalingen</p>

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Principieel akkoord te gaan met het opstarten van een campagne rond kwalitatieve Aalterse horeca en in dat kader de controlebezoeken van bestaande horecazaken uit te voeren. 

Artikel 2

In het kader van de campagne kwalitatieve Aalterse horeca labels, in stickervorm, als keurmerk voor 'kwalitatieve Aalterse horeca' te ontwerpen en te drukken, die in de etalage of op de voordeur van de horecazaak bevestigd kunnen worden en hiervoor bijkomend 200 euro te voorzien in de gemeentelijke meerjarenplanning.

Artikel 3

Principieel akkoord te gaan om de politieverordening inzake brand en ontploffing van publiek toegankelijke inrichtingen te actualiseren.