In het kader van de beperking van de verspreiding van het coronavirus werden een aantal maatregelen genomen. Dit heeft gevolgen enerzijds voor de dienstverlening aangeboden aan de burgers, anderzijds voor de interne organisatie van het bestuur. De genomen maatregelen worden gerapporteerd aan de gemeenteraad.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de rapportering goed te keuren en waar nodig de beslissingen te bekrachtigen.
De lokale recherchedienst van de politiezone Aalter is een zwaar belaste dienst met een hoge werkdruk. Op basis van de noodwendigheden is de vacantverklaring van deze functie verantwoord.
De volgende mobiliteit verschijnt op 16 juli 2021, de kandidaatstellingen worden pas bekendgemaakt op 20 augustus 2021. De politiezone Aalter kan een beroep doen op de wervingsreserve voor de aanwerving van één inspecteur van politie, lokale recherche dienst.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de vacantverklaring goed te keuren.
De personeelsformatie heeft de waarde van een plan op het operationele niveau waarin de personele middelen worden vastgelegd voor de uitvoering van het beleid. Het is een veranderlijk beheersinstrument dat wordt bijgestuurd naarmate de opvattingen over de dienstverlening evolueren en het werkvolume of de werkprocessen veranderen. Jaarlijks wordt binnen de budgettaire ruimte een personeelsplan uitgewerkt waarin de geplande selectieprocedures worden opgenomen om de bezetting te laten evolueren binnen de contouren van de personeelsformatie.
In de wijziging die nu wordt voorgelegd, is een eerste bijsturing op basis van het nieuwe organogram opgenomen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de wijziging van de personeelsformatie goed te keuren.
Door de wetswijziging inzake de loonschalen voor het onderwijspersoneel worden de loonschalen van het onderwijspersoneel in de rechtspositieregeling gewijzigd. Het gemeentebestuur wenst over te gaan tot de aanwerving van een GAS-ambtenaar. Hiervoor dienen de specifieke aanwervingsvoorwaarden opgenomen te worden in de gemeentelijke rechtspositieregeling
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de wijziging van de rechtspositieregeling met de gewijzigde loonschalen voor het onderwijspersoneel en de aanwervingsvoorwaarden voor de GAS-ambtenaar goed te keuren.
Lokaal bestuur Aalter stelt een GSM-toestel en -nummer ter beschikking aan personeelsleden voor wie een toestel functioneel noodzakelijk is.
Hierbij geeft het lokaal bestuur de personeelsleden onderstaande keuzemogelijkheden;
de keuze om gebruik te maken van een toestel, volgens de vastgelegde types, dat ter beschikking wordt gesteld door het lokaal bestuur
de keuze om zelf een ander type toestel aan te kopen, met toekenning van een BYOD-vergoeding overeenstemmend met de RSZ bepalingen
Voor de keuzemogelijkheid om beroep te doen op het principe van Bring Your Own Device (BYOD) is een wijziging van het arbeidsreglement nodig.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de wijziging van het arbeidsreglement goed te keuren.
Er is een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met vzw wzc Veilige Have voor het ter beschikking stellen van een woonassistente in De Parkresidentie. Vzw wzc Veilige Have heeft gevraagd om de vergoeding die het gemeentebestuur betaalt aan vzw wzc Veilige Have voor de woonassistente te koppelen aan het loonbarema van dat personeelslid.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de gewijzigde samenwerkingsovereenkomst met vzw wzc Veilige Have goed te keuren.
Vanaf september 2021 organiseert het Huis van het Kind in samenwerking met FONS een gratis zitdag rond het Groeipakket. Om dit mogelijk te maken dient er een samenwerkingsovereenkomst tussen het Lokaal Bestuur Aalter en FONS - Vlaams uitbetaler van het Groeipakket afgesloten te worden.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om deze samenwerkingsovereenkomst goed te keuren.
Op 1 juli wordt het digitaal Lokaal Loket Kinderopvang gelanceerd, waarbij ouders op een snelle manier geïnformeerd worden over kinderopvang in de gemeente en de mogelijkheid geboden wordt om een kinderopvangplaats aan te vragen. Dit kan enkel werken indien de aanbieders van kinderopvang meewerken aan dit loket. Om dat in goede banen te laten lopen, wordt een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met de organisatoren van kinderopvang.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om deze samenwerkingsovereenkomst goed te keuren.
De gemeenteraad ging akkoord met de verkoop van kasteeldomein van Poeke aan Toerisme Vlaanderen en stelde de afdeling Vastgoedtransacties aan voor de verdere afhandeling van het dossier.
Er is een authentieke akte opgemaakt, 2 bijakten over de verderzetting van het project stal/ontmoetingsruimte met de ontwerper en de aannemer, een intentieverklaring en een afsprakennota.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan de authentieke akte, de 2 bijakten, de intentieverklaring en de samenwerkingsovereenkomst, voor de verkoop van het kasteel en park van Poeke aan Toerisme Vlaanderen.
De gemeenteraad ging principieel akkoord met de aankoop van de grond en het plantrecht, gelegen Kraenepoelpad 2, om de natuurontwikkeling rond de Kraenepoel uit te breiden.
Voor deze aankoop is een authentieke akte opgemaakt.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan de authentieke akte voor de aankoop tegen schattingsprijs van de eigendom Kraenepoelpad 2 omvattende een perceel grond van 3.853 m² en het plantrecht.
De eigenaars van de panden Brouwerijstraat 41 en Lindestraat 2 bieden hun eigendommen te koop aan en vragen aan het gemeentebestuur of er interesse is.
Op basis van een aangevraagd schattingsverslag aan de afdeling Vastgoedtransacties kon het gemeentebestuur verdere onderhandelingen treffen met de eigenaars om tot een akkoord te komen. De aankoop van de panden biedt tenslotte een opportuniteit om de verkeersproblematiek aan het kruispunt Brouwerijstraat-Lindestraat te optimaliseren zoals bepaald in het circulatieplan.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te verlenen aan de aankoop tegen schattingsprijs van de eigendommen Brouwerijstraat 41 en Lindestraat 2 en de afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse belastingdienst te machtigen tot de verdere afhandeling van het dossier.
Vier zonevreemde bedrijven hebben in het recente verleden, elk afzonderlijk, een planologisch attest aangevraagd met als doel te onderzoeken of de bedrijven op de locatie behouden kunnen worden en nog toekomstperspectieven hebben. De bedrijven situeren zich verspreid over het grondgebied van de gemeente.
Naargelang de omstandigheden hebben zij een gunstig, een voorwaardelijk gunstig of een deels gunstig planologisch attest bekomen.
Aansluitend op de afgifte van een planologisch attest wordt een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) planologische attesten opgemaakt. De bestaande gewestplanbestemming wordt hierdoor aangepast in functie van de behoeften van de vier bedrijven. Een ruimtelijke planner heeft een RUP opgemaakt conform deze planologische attesten.
De gemeenteraad stelde het ontwerp RUP planologische attesten op 8 februari 2021 voorlopig vast. Een openbaar onderzoek werd georganiseerd en het advies van het Departement Omgeving en van de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen werd ingewonnen. Er werd 1 opmerking geformuleerd.
De GECORO heeft de adviezen en de opmerkingen gebundeld en brengt een gemotiveerd advies uit bij de gemeenteraad. Dit advies stelt dat het ontwerp RUP niet moet worden bijgesteld.
Aan de gemeenteraad wordt daarom gevraagd het RUP planologische attesten definitief vast te stellen.
In 2014 werd een verkavelingsvergunning verleend voor de ontwikkeling van de Stationsomgeving. Volgens het goedgekeurde verkavelingsontwerp wordt er een meergezinswoning voorzien die zich gedeeltelijk situeert ter hoogte van de huidige rijweg. De rooilijn voor deze verkaveling werd definitief vastgesteld door de gemeenteraad op 15 december 2014. De vergunning voor het bouwen van de meergezinswoning is ondertussen verleend.
Om de meergezinswoning te kunnen oprichten is een aanpassing van het openbaar domein nodig. Deze aanpassing is voorzien in het project ‘Ontwikkeling Stationsomgeving’, zoals opgenomen in het meerjarenplan 2020-2025. Om verschillende redenen kan de timing van de private ontwikkeling (meergezinswoning) niet afgestemd worden op de heraanleg van het Stationsplein, waardoor een tijdelijke verplaatsing van de rijweg (toegang naar het station) zich opdringt. Het ontwerp voor deze tijdelijke aangepaste situatie is afgestemd op de bestaande toestand, valt binnen bestaand openbaar domein en houdt rekening met de draaicirkels van de gelede bussen.
De verkavelaars hebben zich in de verkavelingsovereenkomst geëngageerd om een financiële bijdrage voor de heraanleg van het plein ten laste te nemen en hebben dit bedrag gewaarborgd. Eén van de verkavelaars, en tevens bouwheer van de betrokken meergezinswoning, is bereid om een bijkomende bijdrage van 22.950,00 euro ten laste te nemen voor de tijdelijke verplaatsing van de weg en om de werken in hun opdracht te laten uitvoeren.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd:
Het Agentschap Wegen en Verkeer, TMVW/Farys en het lokaal bestuur Aalter werken samen om in een deel van de Knokkebaan, Schapersbosstraat, Zandekensstraat, Donkerstraat en Keistraat een gescheiden rioleringsstelsel aan te leggen. De aanleg van openbare riolering wordt gecombineerd met de herinrichting en opfrissing van de wegen. Om het totaalontwerp uitvoerbaar te maken, dienen er grondinnemingen te worden uitgevoerd. Het gaat om 21 onderhandelingen die door het Studiebureau Jonckheere gevoerd worden om gronden aan te kopen, erfdienstbaarheids- en werkzones te voorzien voor de aanleg en wijziging van grachten en leidingen, een terrein voor grondverbetering in te richten en het formeel en kosteloos opnemen van grondstroken die sinds jaar en dag publiek worden gebruikt.
Het nodige budget om de grondinnemingen te realiseren, is voorzien in de AquaRio-enveloppe van de rioolbeheerder (TMVW/Farys).
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het grondinnemingsdossier goed te keuren.
De aanvraag betreft het uitvoeren van wegenis- en rioleringswerken in Aalter langsheen de Knokkebaan, de Schapersbosstraat, de Zandekensstraat, de Donkerstraat en de Keistraat. Het project sluit aan op het Aquafinproject in de Waterstraat.
De werken dragen bij tot het verhogen van de woonkwaliteit van deze omgeving. De werken gaan gepaard met grondinnemingen, waardoor een uitspraak dient te gebeuren over het rooilijnplan.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van de standpunten, opmerkingen en het ingediende bezwaar, alsook het rooilijnplan en het grondplan afstand van wegen goed te keuren.
Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de raden van bestuur van de dienstverlenende en opdrachthoudende verenigingen minstens tweemaal per jaar rapporteren aan de gemeenteraden van hun leden.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de rapportering van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden goed te keuren.
De schriftelijke vragen werden hem bezorgd door raadslid Mieke Schauvliege (Groen).