Gelet op het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid;
Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (Vlarem II), met latere wijzigingen, inzonderheid deel 3 (betreffende het opleggen van bijzondere vergunningsvoorwaarden), deel 4 (betreffende de algemene milieuvoorwaarden voor ingedeelde inrichtingen) en deel 5 (betreffende de sectorale milieuvoorwaarden voor ingedeelde inrichtingen);
Gelet op het decreet betreffende het integraal waterbeleid van 18 juli 2003 en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 8 betreffende het uitvoeren van de watertoets door overheden die over een vergunning, een plan of programma moeten beslissen;
Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 10 maart 2006 houdende de vaststelling van de regels voor de scheiding tussen de gemeentelijke en bovengemeentelijke saneringsverplichting en de vaststelling van de zoneringsplannen;
Gelet op de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingsbesluiten;
Gelet op het omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014 en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 15 §1 dat stelt dat het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg is bevoegd voor volgende aanvragen van: 1° de gemeentelijke projecten, 2° andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of deputatie bevoegd is;
Gelet op de omgevingsvergunningsaanvraag digitaal ingediend op 29 juni 2020 door Fluvius System Operator cvba, Brusselsesteenweg 199 in Melle voor het plaatsen van een geprefabriceerde betonnen hoogspanningscabine voor openbaar nut, Vaart-Noord/Leistraat zn in Aalter en gekend in het kadaster als Aalter, afd. 4, sectie A, nr. 0301C;
Gelet op de verklaring van volledigheid en ontvankelijkheid van de aanvraag op 27 juli 2020;
Gelet op de toepasselijke rubriek volgens het Vlaams reglement betreffende de omgevingsvergunning:
Gelet dat de aanvraag behandeld kan worden conform de vereenvoudigde procedure en dat geen openbaar onderzoek is vereist;
Overwegende dat de beoordeling van de voorliggende aanvraag als volgt kan worden gemotiveerd:
De gemeentelijk omgevingsambtenaar adviseert de aanvraag op 1 september 2020 als volgt:
‘Toetsing aan de regelgeving en de stedenbouwkundige voorschriften of verkavelingsvoorschriften:
Het perceel is gelegen binnen het woongebied met landelijk karakter en reservatie-gebied. De aanvraag betreft het plaatsen van een hoogspanningscabine voor openbaar nut. De aanvraag is in overeenstemming met de geldende plannen.
Openbaar onderzoek:
Niet van toepassing.
Externe adviezen:
Op 24 augustus 2020 stelt De Vlaamse Waterweg nv niet bevoegd te zijn.
De volgende verordeningen zijn van toepassing:
De aanvraag doorstaat de toetsing aan de geldende verordeningen.
Historiek van de vergunningen op het perceel:
Niet relevant.
Project-MER-screening:
De aanvraag heeft geen betrekking op een activiteit die voorkomt op de lijst van bijlage III bij het besluit van de Vlaamse regering van 1 maart 2013 inzake de nadere regels van de project-m.e.r.-screening (B.S. 29 april 2013) in uitvoering van het decreet van 23 maart 2012 over de m.e.r.-screening (B.S. 20 april 2012).
Watertoets:
Het voorliggende project is gelegen in een infiltratiegevoelig en niet-overstromingsgevoelig gebied en heeft met andere woorden beperkte invloed op het watersysteem en zal geen schadelijk effect veroorzaken.
Het rioleringsplan kan niet beoordeeld worden omdat het niet werd toegevoegd.
Toetsing aan de goede ruimtelijke ordening:
De bouwplaats is gelegen ten noorden van de woonkern Bellem in een omgeving die zich kenmerkt door een cluster aan bebouwing. Het betreffen ééngezinswoningen in een open tot gesloten bouwverband. Het perceel paalt op vandaag niet aan een voldoende uitgeruste weg, maar kadert in een bouwproject van twintig schakelwoningen (OMV_2020027104). Voornoemde aanvraag is nog in behandeling. De cabine is bedoeld om te zorgen voor de nodige energievoorziening in de toekomst. Het betreft een nieuwe cabine. De inplanting gebeurt op een perceel dat reeds is verworven.
De schakelpost is 3,45 m lang en 2,70 m breed. De aanvraag voorziet dat de cabine opgericht wordt in gewapend beton afgewerkt met structuurverf in groen Z-D RAL 6005. De toegangsdeur wordt tevens uitgevoerd in groen Z-D RAL 6005, alsook de ventilatieroosters. De toegang naar de cabinedeur bestaat uit betondallen. Rondom de cabine wordt een strook betondallen voorzien. Het resterende terrein wordt afgewerkt met een anti-worteldoek met grind.
De verharding die wordt voorzien voor en rond de cabine dient te worden aangelegd in grasbetontegels, die met gras zijn ingezaaid. Het pad van op het openbaar domein naar de cabine mag niet breder zijn dan strikt noodzakelijk voor de toegang tot de cabine. De resterende grondoppervlakte moet worden ingezaaid in gras.
Mits het opleggen van deze voorwaarden is de aanvraag voor vergunning vatbaar.
Toetsing aan de omgevingseffecten:
De aanvraag heeft betrekking op een nieuwe distributiecabine. Er wordt een transformator voorzien van 630 kVA om de buurt van elektriciteit te voorzien.
Onder de transformator wordt een olieopvangbak voorzien om eventuele lekkage en daaraan gekoppelde bodemverontreiniging te vermijden.
Het hemelwater dient te infiltreren op het eigen terrein.
Mits het naleven van de voorwaarden en mits de correcte exploitatie zal de kans op hinder voor mens en milieu tot een minimum beperkt worden. De beschreven werkwijze zal dan ook geen negatieve impact hebben op de omgeving.'
Standpunt van het college van burgemeester en schepenen:
Het college van burgemeester en schepenen kan zich aansluiten bij dit advies en maakt dit als het hare. De omgevingsvergunning wordt verleend met voorwaarden.
De omgevingsvergunning met voorwaarden te verlenen aan Fluvius System Operator cvba, Brusselsesteenweg 199 in Melle voor het plaatsen van een geprefabriceerde betonnen hoogspanningscabine voor openbaar nut, Vaart-Noord/Leistraat zn in Aalter en gekend in het kadaster als Aalter, afd. 4, sectie A, nr. 0301C.
De toepasselijke rubriek volgens het Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning is de volgende:
Deze vergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van eventuele andere vergunningen of machtigingen, indien nodig als uitvoering van andere regelgevingen.
De aanvrager dient het college van burgemeester en schepenen op de hoogte te brengen van het begin van de werkzaamheden of handelingen waarvoor de vergunning is verleend. De kennisgeving gebeurt via het omgevingsloket, 35 dagen nadat de melding van aanplakking van de beslissing is gebeurd. Ga naar het tabblad “Uitvoering” en vervolgens naar “ACTIES”. Onder de “Verplichte acties” kan de start van de werken ingegeven en verstuurd worden.
Dat de in artikel 1 bedoelde aktename afhankelijk is van de strikte naleving van:
De algemene en sectorale milieuvoorwaarden van Vlarem II, waarvan de hierna vermelde voorwaarden bijzondere aandacht verdienen:
Algemene voorwaarden:
Hoofdstuk 4.1 algemene voorschriften
Sectorale voorwaarden:
Hoofdstuk 5.12 elektriciteit.
Dat de in artikel 1 bedoelde omgevingsvergunning afhankelijk is van volgende voorwaarden en/of lasten:
1. De werken mogen pas aanvatten 36 dagen na aanplakking van de omgevingsvergunning op de bouwplaats. Het gemeentebestuur staat in voor de aanplakking van de omgevingsvergunning binnen de tien dagen nadat het college van burgemeester en schepenen over de aanvraag heeft beslist. Het gemeentebestuur staat ook in voor de publicatie op de gemeentelijke website.
2. Bij beschadiging van het openbaar domein (fiets- en voetpaden, openbaar groen) dient dit in zijn oorspronkelijke staat te worden hersteld.
3. De verharding die wordt voorzien voor en rond de cabine dient te worden aangelegd in grasbetontegels, die met gras zijn ingezaaid. Het pad van op het openbaar domein naar de cabine mag niet breder zijn dan strikt noodzakelijk voor de toegang tot de cabine. De resterende grondoppervlakte moet worden ingezaaid in gras.
4. Er wordt extra aandacht gevestigd op de Algemene voorwaarden bouwprojecten goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen op 22 juni 2020.
De omgevingsvergunning uiterlijk tien dagen na datum waarop de beslissing is genomen via het Omgevingsloket ter kennis te brengen aan de aanvrager en de afdeling Ruimtelijke Ordening, bevoegd voor de omgevingsvergunning.
Tegen deze beslissing kan, overeenkomstig de modaliteiten en de termijnen beschreven in artikel 52 en volgende van het decreet Omgevingsvergunning en artikel 73 en volgende van het besluit Omgevingsvergunning en mits betaling van de voorgeschreven dossiertaks, beroep worden ingediend bij de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen, Woodrow Wilsonplein 2, 9000 Gent of via www.omgevingsloket.be.
De omgevingsvergunning vervalt van rechtswege in elk van de volgende gevallen:
1° als de verwezenlijking van de vergunde stedenbouwkundige handelingen niet wordt gestart binnen de twee jaar na het verlenen van de definitieve omgevingsvergunning;
2° als het uitvoeren van de vergunde stedenbouwkundige handelingen meer dan drie opeenvolgende jaren wordt onderbroken;
3° als de vergunde gebouwen niet winddicht zijn binnen drie jaar na de aanvang van de vergunde stedenbouwkundige handelingen;
4° als de exploitatie van de gemelde activiteit of inrichting meer dan vijf opeenvolgende jaren wordt onderbroken;
5° als de ingedeelde inrichting vernield is wegens brand of ontploffing veroorzaakt ten gevolge van de exploitatie.