Gelet op het omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014 en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 15 §1 dat stelt dat het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg is bevoegd voor volgende aanvragen van: 1° de gemeentelijke projecten, 2° andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of deputatie bevoegd is;
Gelet op het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid;
Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (Vlarem II), met latere wijzigingen, inzonderheid deel 3 (betreffende het opleggen van bijzondere vergunningsvoorwaarden), deel 4 (betreffende de algemene milieuvoorwaarden voor ingedeelde inrichtingen) en deel 5 (betreffende de sectorale milieuvoorwaarden voor ingedeelde inrichtingen);
Gelet op het decreet betreffende het integraal waterbeleid van 18 juli 2003 en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 8 betreffende het uitvoeren van de watertoets door overheden die over een vergunning, een plan of programma moeten beslissen;
Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 10 maart 2006 houdende de vaststelling van de regels voor de scheiding tussen de gemeentelijke en bovengemeentelijke saneringsverplichting en de vaststelling van de zoneringsplannen;
Gelet op de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en zijn wijzigingsbesluiten;
Gelet op het decreet over maatregelen in geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid van 20 maart 2020;
Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van artikel 5 van het decreet van 20 maart 2020 over maatregelen in geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid, wat betreft de omgevingsvergunning van 24 maart 2020;
Gelet op de omgevingsvergunningsaanvraag digitaal ingediend op 9 juni 2020 door Cornelis lv, Weststraat 62 in Aalter voor het uitbreiden en hernieuwen van een bestaande exploitatie en het bouwen van twee loodsen, van een wachtruimte en een nieuwe melkstand in Aalter, Weststraat 62 en gekend in het kadaster als Aalter afd 1, sectie A, nrs. 0345H, 0345K, 0345L, 0347E en 0347F;
Gelet op de verklaring van volledigheid en ontvankelijkheid van de aanvraag op 2 juli 2020;
Gelet dat de aanvraag behandeld kan worden conform de gewone procedure;
Gelet op de toepasselijk rubrieken volgens het Vlaams reglement betreffende de omgevingsvergunning:
Overwegende dat de beoordeling van de voorliggende aanvraag als volgt kan worden gemotiveerd:
De gemeentelijk omgevingsambtenaar adviseert de aanvraag op 11 augustus 2020 als volgt:
‘Toetsing aan de regelgeving en de stedenbouwkundige voorschriften of verkavelingsvoorschriften:
Het perceel is volgens het gewestplan gelegen in een landschappelijk waardevol agrarisch gebied. De aanvraag heeft betrekking op de uitbreiding van een leefbaar landbouwbedrijf en is principieel in overeenstemming met de geldende bestemmingsvoorschriften.
De volgende verordeningen zijn van toepassing:
De aanvraag doorstaat de toetsing aan de geldende verordeningen.
Historiek van de vergunningen op het perceel:
Project-MER:
De aanvraag heeft betrekking op een activiteit die voorkomt op de lijst van bijlage III bij het besluit van de Vlaamse regering van 1 maart 2013 inzake de nadere regels van de project-m.e.r.-screening (B.S. 29 april 2013) in uitvoering van het decreet van 23 maart 2012 over de m.e.r.-screening (B.S. 20 april 2012), meer bepaald 1.e) intensieve veeteeltbedrijven en 10.j) werken voor het onttrekken of kunstmatig aanvullen van grondwater.
Watertoets:
Het voorliggende project is gelegen in een niet-overstromingsgevoelig gebied en heeft met andere woorden beperkte invloed op het watersysteem. Er wordt geoordeeld dat er geen schadelijk effect zal worden veroorzaakt.
Er wordt een positief advies verleend mits naleving van de algemene voorwaarden opgenomen in de bijlage Algemene voorwaarden bouwprojecten, goedgekeurd door het gemeentebestuur van Aalter op 22 juni 2020.
Toetsing aan de omgevingseffecten:
De exploitatie betreft een landbouwbedrijf gespecialiseerd in melkvee.
De recentste melkveestal werd anders uitgevoerd dan oorspronkelijk vergund, waardoor een wijziging van de vergunning vereist is. Bovendien wordt een uitbreiding van de vergunning gevraagd en omwille van de gepaarde investeringen tevens een hernieuwing van de basisvergunning. Gezien de omvang van de investeringen kan geoordeeld worden dat een hernieuwing kan aangevraagd worden.
De nieuwe melkveestal is uitgerust met ligboxen met volle vloer en mestschuiven. Het aantal dierplaatsen wordt uitgebreid tot 233, waarvan 54 runderen < 1 jaar, 50 runderen 1-2 jaar, 122 melkkoeien en 7 andere runderen.
Op de inrichting worden geen werknemers tewerkgesteld. Het transport beperkt zich dan ook tot occasionele bezoekers (dierenarts, adviseurs,...). Met deze uitbreiding worden geen wijzigingen in het aantal transporten verwacht. De transporten staan in functie van de bedrijfsvoering en er wordt geen toename in de hinder verwacht. Bijgevolg wordt er geen significant negatief effect verwacht op vlak van mobiliteit ten gevolge van de exploitatie.
Het toekomstige energieverbruik zal beperkt hoger liggen. Reden hiervan is de verhoogde veestapel en gepaarde melkhoeveelheid om te koelen. De grootverbruikers zijn dan ook de koeltank en de melkinstallatie. De verlichting en apparatuur worden niet nodeloos in werking gesteld.
Op de inrichting vindt geen lozing van bedrijfsafvalwater plaats. Het reinigingswater, afkomstig van de koeltank en de melkinstallatie, wordt opgevangen in de mestkelders en wordt vervolgens afgevoerd conform de voorschriften van het mestdecreet. De groenvoedersilo's zijn voorzien van sapscheiders en worden afgeleid naar de mestkelder. Bij de mestvaalt (175 m³) is een opvang van mestsappen voorzien met een volume van 10 m³, welke conform de voorschriften van het mestdecreet worden afgevoerd. De mestvaalt is langs 3 zijden ommuurd en bevindt zich op een ondoordringbare ondergrond.
Er zijn op de inrichting 300 kg gevaarlijke stoffen in kleine verpakking aanwezig, waarvan 100 kg fytoproducten en 200 kg reinigingsmiddelen. Beide worden gebruikt in functie van de bedrijfsvoering. De fytoproducten worden opgeslagen in een fytolokaal en zijn ontoegankelijk voor onbevoegden. De reinigingsproducten worden opgeslagen op lekbakken. De voertuigen worden gestald op een verharde ondergrond. De machines worden overdekt en verhard opgesteld bij het tanken. De opslag van mazout gebeurt in een bovengrondse, dubbelwandige tank met verdeelslang. Voor de mazouttank werd een groene merkplaat afgeleverd en de volgende keuring dient uiterlijk 21 april 2023 plaats te vinden. In geval van accidentele calamiteiten is absorptiemiddel aanwezig op de inrichting. Er kan worden geoordeeld dat er geen significant negatieve effecten worden verwacht ten aanzien van de bodem.
Om de integratie van het bedrijf te bevorderen werd een landschapsbedrijfsplan toegevoegd. Hierbij wordt een lijnvormig beplantingspatroon voorzien, dit in samenspraak met de provincie Oost-Vlaanderen.
De activiteiten op de inrichting gebeuren zoveel mogelijk tijdens de dagperiode. De geluiden en trillingen die worden geproduceerd tijdens de activiteiten zijn inherent verbonden met de exploitatie. Er wordt geen negatieve impact verwacht ten aanzien van de omgeving.
In de nabije omgeving van de inrichting zijn geen habitatgebieden gelegen, noch VEN/IVON gebieden. Op basis van de opgemaakte voortoets kan worden geoordeeld dat er geen risico is op betekenisvolle aantasting van de actuele en mogelijke toekomstige habitats in habitatrichtlijngebied.
Het koelvermogen van de koeltank bedraagt 5 kW. Voor de koelinstallatie dient er op te worden toegezien om de lekverliezen tot een maximum te beperken. Bij de keuze van het koelmiddel wordt aangeraden om koelmiddelen te verkiezen met een zo laag mogelijk aardopwarmingsvermogen (GWP).
Ter verwerking van het eigen graan is een maalderij aanwezig op de inrichting met een vermogen van 80 kW. Er wordt geen meel voor derden geproduceerd, het malen gebeurt in functie van de eigen bedrijfsvoering.
Op de inrichting is een grondwaterwinning aanwezig met een debiet van 4.066 m³/jaar. Het grondwater wordt gebruikt ten behoeve van de dieren en het huishouden (enkel hoogwaardige toepassingen). De grondwaterwinning onttrekt water vanuit het Ieperiaan Aquifer (HCOV-code 0800) en de winning is voorzien van een peilbuis. Het opgepompte vermogen kan worden nagegaan via een debietmeter.
De gewijzigde impact naar de omgeving is eerder beperkt en er is geen bijkomend risico voor de mens of het milieu.
Toetsing aan de goede ruimtelijke ordening:
De aanvraag heeft betrekking op een volwaardig in uitbating zijnde landbouwbedrijf met melkveehouderij en ruime akkerbouwtak. Het landbouwbedrijf is gelegen ter hoogte van het kruispunt van twee lokale wegen, ten westen van het dorpscentrum van Aalter-Brug. De directe omgeving kenmerkt zich door hoofdzakelijk zonevreemde woningen en een landbouwbedrijf. De ruimere omgeving bestaat uit weilanden en akkerlanden.
De landbouwer wenst zijn bedrijf uit te breiden met een aantal stallen om de bedrijfsvoering te optimaliseren. De stallen worden voldoende geïntegreerd binnen de bestaande landbouwzetel. De melkveestal wordt uitgebreid met een wachtruimte en een nieuwe melkstand. De bestaande loodsen worden uitgebreid in functie van de tijdelijke opslag van landbouwproducten en het plaatsen van landbouwmateriaal. In één van de loodsen wordt een overdekte mestvaalt voorzien. De nieuwe stallen sluiten qua materialen en vormgeving voldoende aan bij de bestaande landbouwgebouwen. Voor de ontsluiting van de landbouwgebouwen worden nieuwe betonverhardingen aangelegd.
De geplande werken zijn toekomstgerichte investeringen die de uitbating van het landbouwbedrijf ten goede komen. Ze betekenen geen verdere aantasting van het omliggende landbouwgebied. De bestaande ordening van de omgeving wordt niet geschaad.
De aanvraag is voor vergunning vatbaar.'
Standpunt van het college van burgemeester en schepenen:
Het college van burgemeester en schepenen kan zich aansluiten bij dit advies en maakt dit als het hare. De omgevingsvergunning kan worden verleend.
Gunstig te adviseren voor de omgevingsvergunningsaanvraag van Cornelis lv, Weststraat 62 in Aalter voor het uitbreiden en hernieuwen van een bestaande exploitatie en het bouwen van twee loodsen, van een wachtruimte en een nieuwe melkstand in Aalter, Weststraat 62 en gekend in het kadaster als Aalter afd 1, sectie A, nrs. 0345H, 0345K, 0345L, 0347E en 0347F.